2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Újabb 1,7 milliárd forint jut a borsodi mellékutak rendbetételére
Újabb 1,7 milliárd forint jut a borsodi mellékutak rendbetételére

Újabb 1,7 milliárd forint jut a borsodi mellékutak rendbetételére

Újabb 1,7 milliárd forint jut a borsodi mellékutak rendbetételére Borsod megyében folytatódnak a magyar mellékúthálózat Európai Uniós forrásokból finanszírozott felújítási munkálatai. Ezúttal hat útszakasz kapcsán kötötték meg az uniós pénzek érkezését biztosító támogatási szerződést Miskolcon.

Az ünnepélyes eseményen részt vett Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, valamint Gyárfás Ildikó, Gúr Nándor és dr. Tompa Sándor, a térség országgyűlési képviselői. A felújítások 1,7 milliárd forint ráfordítással összesen 72 kilométeren indulnak meg.

A mellékutak Észak-Magyarországi Operatív Program által finanszírozott kétéves felújítási programját a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezeli projektgazdaként. Az Észak-Magyarországi régióban összesen 16 projekt keretében újulnak meg a négy és öt számjegyű utak.

„A helyi igényeket legpontosabban a helyben élők ismerik. Nem véletlen tehát, hogy éppen a Regionális Operatív Programok keretében történik a legtöbb felújítás a mellékutakon. Minden hétre esik legalább egy, de gyakran két ünnepélyes esemény, folyamatosan kötjük a támogatási szerződéseket, sorra újulnak meg az útszakaszok” – mondta el Hónig Péter közlekedési miniszter. „A folyamatos fejlesztésekkel az állam az érintett települések közlekedésének javítását és a térségek felzárkóztatását szolgálja. Minden egyes rendbe hozott kilométerrel közelebb kerül az iskola, a kórház és a munkahely” – tette hozzá tárcavezető.

Az egyik támogatott projektben Serényfalvától Ragályig és onnan tovább, Szín településen át egészen a 27-es főútig futó 46 kilométernyi észak-borsodi közút (a 2601-es út teljes hossza, valamint a hozzá csatlakozó 2603-as út egy része) újul meg. Az európai színvonalon felújított út kilenc kistelepülés számára jelent majd kapcsolódást az országos közlekedési hálózathoz. A projekt költségvetése 1 milliárd 43 millió forint, a munkálatokat a Colas Építő Zrt. végzi.

A felújítási projektben érintett útszakaszok:

 

Újabb 1,7 milliárd forint jut a borsodi mellékutak rendbetételére

A másik projekt négy mellékutat érint. A felújítást elnyerő Magyar Aszfalt Kft. munkagépei a Mezőkövesd–Szentistván összekötő út (3303-as út) Mezőkövesdtől az M3-as autópályáig tartó szakaszán, a Mezőnyárád és Szentistván közötti 3304-es úton, a Nyékládháza–Tiszacsege összekötő út (3307-es út) Mezőcsát és Ároktő közötti szakaszán, valamint az ugyancsak Mezőcsátról kiinduló Tiszakeszire tartó bekötőúton (33106-os út) kezdik meg a munkát a napokban, összesen 26 kilométeren. Az aszfaltburkolat megerősítésétől, az árkok kitisztításától és a padkák rendbetételétől a megbízók a teherbírás növekedését, a közlekedési kényelem és a forgalombiztonság javulását várják. 

 

A felújítási projektben érintett útszakaszok:
 
Újabb 1,7 milliárd forint jut a borsodi mellékutak rendbetételére

 

Múlt héten írták alá az Eger–Hollóstető–Miskolc összekötő út (2505-ös út) és a Sirok–Pétervására összekötő út (2412-es út) öt szakaszára vonatkozó támogatási szerződést, ami Heves mellett Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is érinti. A projektek keretében megújul a Felsőtárkány és Bélapátfalva, valamint a Hollóstető és Miskolc közötti útszakasz, továbbá 8 kilométeres szakaszon felújítják a Terpesre vezető utat (2412-es út), a Borsodnádasd és Bekölce közötti útszakasz egy részét és a Tarnalelesz és Fedémes közötti fedémesi bekötőutat, összesen 43 kilométeren. A felújításokat követően csökken a zaj, a por és a káros anyagok kibocsátása.

„A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a tervezőket és kivitelezőket minden esetben szigorú, a törvényi előírásoknak maradéktalanul megfelelő közbeszerzési eljárás keretében választja ki” – hangsúlyozta Stoll Gábor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója.

Vargáné Kerékgyártó Ildikó, Ároktő polgármestere elmondása szerint az utat, amely a Tiszához, a tiszacsegei komphoz vezet, 21 éve renoválták utoljára. A nyári időszakban nagyon jelentős a forgalom, elsősorban Észak-Magyarországról és a szomszédos Szlovákiából. A látogatóktól, átutazóktól folyamatosan érkeznek a panaszok az út állapota miatt. „Ároktő település számára nagy öröm a munkagépek megjelenése” – mondta a település vezetője.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. számításai szerint közvetlenül és közvetve mintegy 230 ezer ember mindennapi közlekedését könnyíthetik meg a megújult utak. A munkálatok az érintett szakaszokon október közepéig tartanak.

A magyar mellékúthálózat megújításának Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként megvalósuló országos programja az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) teljes

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek