2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

A XXI. század új világbankja születik?

Szorosabbra vonja együttműködését egymással infrastrukturális fejlesztések közös finanszírozásáért a BRICS csoport Új Fejlesztési Bankja (NDB) és az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB). Céljuk az, hogy a XXI. század pénzügyi intézményévé váljanak, nem pedig a hagyományos pénzügyi rendszer másolata legyenek – jelentette a Magyar Szociális Fórum pénteken Csu Hszien, a BRICS Bank alelnökének vlagyivosztoki bejelentésére hivatkozva.A 100 milliárd dollár alaptőkével 2014-ben létrehozott brazil-dél-afrikai-indiai-kínai-orosz, sanghaji székhelyű BRICS Bank és a 2015-ben alakult pekingi székhelyű, ugyancsak 100 milliárd dollár alaptőkével született AIIB, melynek fő részvényese Kína, Oroszország és India, „máris lényeges együttműködési megállapodásokat kötött arról, hogy ne versengjen egymással, hanem kiegészítse egymást” – mondta a kínai pénzügyi szakember, aki egyúttal a Világbank alelnöke is.

Csu Hszien közlése néhány nappal azután hangzott el, hogy Kanada augusztus 31-én hivatalosan bejelentette, csatlakozni kíván az AIIB-hez. Ezzel 58-ra emelkedett azoknak az országoknak a száma, amelyek 2016 végéig ratifikálni kívánják az AIIB-vel kötött szerződéseiket.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök közölte, hogy Moszkva egyszerűsíteni fogja az AIIB és a BRICS Bank tranzakcióit. Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke pedig üdvözölte Kanada csatlakozási szándékát az AIIB-hez.

Az Egyesült Államok ellenezte az új bankok létrehozását, de nem sikerült megakadályoznia, hogy az AIIB-hez ne csatlakozzanak olyan fontos szövetségesei, mint amilyen Ausztrália, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, a Fülöp-szigetek és Dél-Korea. A Hetek Csoportjából (G7) csak az Egyesült Államok és Japán nem csatlakozott még az AIIB-hez.

A BRICS Bank július 19-én 3 milliárd jüan értékben 5 év lejáratú kötvényt bocsátott ki a kínai bankközi kötvénypiacon, 3,07 százalékos hozammal. A kötvény kibocsátásában 30 beruházó vett részt, és kedvező fogadtatására jellemzően 9 milliárd jüan kereslet nyilvánult meg iránta.

Most az orosz kormánnyal tárgyalnak kötvénykibocsátásról egymilliárd dollár értékben – tudatta Leslie Maasdorp, a bank dél-afrikai alelnöke.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek