2024. 05. 4. szombat

Mónika, Flórián
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF

Február elején kezdődik a Vadász patak felújítása

Ha az időjárás is engedi február elején, Szikszó belterületén elkezdődik a Vadász patak felújítása, amely egy tavaszi árhullám esetén már védettséget adhat a városnak. Többek között ez is elhangzott január 20-án, Szikszón azon a fórumon, amelyet Füzesséri József Szikszó polgármestere kezdeményezett, hogy a kivitelező a Gátépítő Kft szakemberei tájékoztassák a lakosságot a felújítás ütemezéséről.

Füzesséri József bevezetőjében arról beszélt: az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az Új Magyarország Fejlesztési terv Észak-magyarországi Operatív Programon járt sikerrel. Ennek a pályázatnak a segítségével valósul meg 440 millió forintból a Vadász patak Szikszó belterületi és Szikszó fölötti szakaszának rekonstrukciója. A pályázat előkészítése még 2008-ban elkezdődött, és akkor még senki sem gondolhatta, hogy 2010-ben az évszázad árvize pusztít majd Szikszón. Ezért a Vadász patak gátjának megújítása, megerősítése valamennyi szikszói ügye.

A telt házas fórumon a kivitelező Gátépítő Kft főmérnöke Molnár Tibor ismertette a beruházás tartalmát, és ütemezését. A beruházás keretében a szikszói 3-as út hídjától egészen Homrogd -Dicházáig tart majd a Vadász patak felújítása. A külterületi részeken a patak kotrása és a depónia bővítése, erősítése történik.

Szikszó belterületén a felsoroltakon túl 1430 méter hosszan a patak jobb és bal partján vasbeton támfalat építenek ki. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi gát egy méterrel emelkedik meg. Kicserélik az úgynevezett csappantyúkat, és újakat is építenek majd be.

Ahhoz azonban, hogy a Gátépítő Kft szakemberei hozzá tudjanak, látni a munkálatokhoz a lakosság együttműködésére van szükség. A szakemberek geodétákkal járják majd körbe azokat az ingatlantulajdonosokat, akik a Vadász patak mentén helyezkednek el. A kivitelezéshez szükség van ugyanis a jogi telekhatár visszaállításához, hogy a gépek hozzáférjenek a területhez.

Szikszó polgármester Füzesséri József arra kérte a szikszóikat, hogy segítsék a kivitelezők munkáját. A jelenlévő érintettek a fórum után már fel is vették a kapcsolatot a szakemberekkel.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek