2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Portré egy jó edzőről!

Kótai Mihály: „Egy edző-versenyző kapcsolat, néha nagyon jó lehet – ami a magánéletre is érvényes -, viszont van olyan is, amikor ez nem annyira fényes, sőt mondhatnánk rossznak is, mégis eredményesen lehet együtt dolgozni. Egy edző-versenyző kapcsolatot az eredmények alapján lehet lemérni.

Az életem során nagyon sok edzővel dolgoztam, és volt amikor nagyon jó eredményeket értünk el, és volt amikor nagyon rosszakat. Amikor az ember a teljesítő képességének a határait súrolja, néha az edzőt nem is tudom hova kívánja. Közben tudjuk, hogy ezek a dolgok kellenek, hogy nagyon jó eredmények szülessenek, de ilyenkor az edzőt nem nagyon szeretjük. Van amikor hetekig eltart, hogy nem kedveljük a saját edzőnket, de ezt ők nagyon jól tudják. Aztán amikor elmegyünk versenyre, és ott jó eredményt ér el az ember, akkor ez az egész elszáll.”

 

Katus Attila: „A pszichológiai rész nagyon fontos. Két típusú ember van – akikkel én szoktam találkozni -, az egyik gyakorlatilag teljesen tiszta lappal indul, alig sportolt, nincsenek még információi, esetleg az orvos azt mondta, hogy sportoljon. Ezt nagyon szeretem, mert akkor tudom formálni. A másik, akinek már van némi ismerete, de nagyon sok a rossz beidegződés – ezektől megszabadítani valakit, szerintem sokkal nehezebb.

Amikor valakivel találkozom, mindig úgy szoktam csinálni, hogy az első alkalommal egy óra, az csak beszélgetés – ilyenkor felmérem, hogy kivel állok, vagy ülök szemben. Meglátom, hogy milyen gondolkodásmódja, életvitele van, mik a ő főbb problémái, és utána ennek megfelelően – úgy szoktam mondani, mint egy szabónál – felveszem az adatokat. Ebből ki tudok hozni egy olyan edzéstervet, ami személyre szabott, és akkor lépésről lépésre el lehet indulni. A célokat optimalizálni kell – meg kell mondani pontosan, hogy ezt kell megtenned, és ezt tudod elérni. Az edző abban tud segíteni, hogy megmondja mit kell tenned, egy biztonságos úton végigkísér, és el fogod tudni érni amit szeretnél.”

Cseresnyés Beáta: „Legfontosabb szempont az alázatosság, a tanulni vágyás, és az, hogy a tanítványok tudjanak rám számítani. Az edzéshez kell az összpontosítás – tehát az a jó, ha az órán mindenki ki tud kapcsolni, és tud csak arra figyelni, ami éppen ott zajlik.

A siker titka a kitartás, és az, ha hisz az ember abban amit csinál – és tudni kell tényleg azt csinálni, amit szeret. Mivel gyakorló keresztény vagyok – ilyen szempontból még a kezdeti lépéseknél tartok -, ez azt jelenti, hogy amikor a Szentírást tanulmányozom, vannak olyan részek, ami a táplálkozásra, vagy a fizikai aktivitásra mutat, ezt próbálom beültetni a munkámba is.”


Molnár Szabolcs


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek