2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Bolgár-magyar barátság

Kazincbarcika és Dimitrovgrád testvérvárosi kapcsolata az 1960-as évekre nyúlik vissza. A fél évszázad alatt kissé meglazult köteléket 2-3 éve újra szorosabbra fűzték. Azóta a Bulgária déli részén fekvő város delegációja már negyedik alkalommal járt Kazincbarcikán.

Egészségügy, szociális ellátás, ipar és oktatás – ezen témák mentén folytatott megbeszélést a Dimitrovgrádból érkezett delegáció Kazincbarcikán. Stefan Dimitrov polgármestert ezúttal Katia Chabukova, a képviselő-testület elnöke és Petar Tomov, a költségvetési bizottság vezetője kísérte el, akik egy ukrajnai látogatást követően töltöttek 2 napot a Sajó-völgyi városban. A vendéglátók sűrű programot szerveztek nekik, hiszen a gödöllői Királyi Kastélyban tett látogatás mellett számos városi intézményt is felkerestek és szakmai szempontból értékes megbeszéléseket tartottak. Szitka Péter polgármester a Városházán nagy szeretettel és érdeklődéssel fogadta a testvérvárosi delegációt, majd Klimon István alpolgármester és Untenerné Márton Ágnes intézményirányító osztályvezető társaságában egyeztettek több témában is. A megbeszélés során egy hosszú távú oktatási és kulturális kapcsolat alapjait is letették, ennek első konkrétuma, hogy barcikai gyerekek tanulmányi versenyre utaznak majd Dimitrovgrádba, míg a bolgár város tánccsoportja Kazincbarcikán fog vendégszerepelni.

Azonos problémák határon innen és túl

A delegáció ezt követően látogatást tett a DE OEC Kazincbarcikai Kórházban, ahol Dr. Héjja Mária igazgató-főorvos fogadta és kalauzolta a vendégeket. Hosszú és tartalmas megbeszélésük során szóba került a magyar és a bolgár egészségügyi finanszírozás, majd számos aktuális szakmai és gazdasági kérdésben osztották meg egymással tapasztalataikat. Látogatásuk következő állomása a Szociális Szolgáltató Központ Jószerencsét úti Idősek Otthona volt, itt Csősz Béláné igazgató töltötte be a házigazda szerepét. Körbejárták az idős- és hajléktalan ellátás helyzetét, de szóba került az is, hogy a 60 ezer fős bolgár városban 240 idős embert tudnak meleg étkeztetéssel kiszolgálni, míg a fele akkor Kazincbarcikán 540 ez a szám. A körséta Kazincbarcika meghatározó vegyipari társaságánál ért véget, ahol szintén kölcsönös tapasztalatcsere jellemezte a bolgár-magyar találkozót.

– Nagyon sok hasznos tapasztalatot szereztünk a látogatás során, egyre gyümölcsözőbbnek mondható testvérvárosi kapcsolatunk – mondta hazautazásuk előtt Stefan Dimitrov polgármester.

– Rengeteg újdonságot láttunk, olyanokat, amit jó szívvel építünk majd be saját programjainkba, s amelyek akár egy közös EU-s pályázathoz is megfelelő alapokat nyújthatnak. Kazincbarcika óriási erénye, hogy a kórházat sikerült megmenteni, s bár napi problémák mindig, mindenhol akadnak, ez már jelentős eredmény. Nekünk otthon most ez a legnagyobb feladatunk, hogy megoldást találjunk egészségügyi intézményünk biztonságos működtetésére és finanszírozására. Ötleteket kaptunk, láttunk, meglátjuk működik-e mindez Bulgáriában is – mondta a testvérváros első embere.

 

Egy kis érdekesség:

Kazincbarcika és Dimitrovgrád kapcsolatáról több konkrét tény is tanúskodik. A magyar város egyik tere és iskolája korábban a Dimitrov nevet viselte, mint ahogy a bolgár város egyik utcáját Kazincbarcikának hívják, míg kedvenc pihenőhelyük egy „magyar fasor” árnyas lombjai alatt van.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek