2024. 05. 4. szombat

Mónika, Flórián
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF

A barcikai önkormányzat saját erőből megoldja a folyamatos gyerekellátást

Kazincbarcika – Az állam helyett Kazincbarcika Város Önkormányzata kell, hogy biztosítsa a gyermek sürgősségi és nappali ellátást a városi kórházban.
Mint ismeretes: a DE OEC Kazincbarcikai Kórház május elsejei államosítása, majd a július elsején életbe lépett struktúra átalakítása nagyon negatívan érintette a 120 000 ember ellátását végző egészségügyi intézményt, a város és a térség lakóit.


A tények: a korábbi 180 aktív ágyból hivatalosan 40 maradt; megszűnt a szülészet-nőgyógyászat, a gyermekosztály, a sürgősségi és az intenzív ellátás, valamint a szemészet.

A sebészeti szakterületen 15 ágy erejéig – mely nem saját ágyszám, hanem a megyei kórház kihelyezett kapacitása – van ellátás, illetve azon a 40 belgyógyászati helyen, amit eredetileg ennek az egészségügyi intézménynek szánt a kormányzat. Itt 30 ággyal csökkent az aktív kvóta, az ellátási terület azonban továbbra is 80 000 fős maradt.
Sokak szerint lakossági nyomásra a szülészet-nőgyógyászat tovább működtetése rövidesen megoldódik, de az osztályra a központi utasításnak megfelelően jelenleg sem szállítanak betegeket, az ellátási területről Ózdra és Miskolcra viszik a kismamákat.

Szülészet gyermekosztály nélkül…

Az elmúlt hetekben, hónapokban erősen kirajzolódott, hogy a város és a térség lakóit legérzékenyebben a gyerekellátáshoz kapcsolódó osztályok megszűnése érinti. Kazincbarcika Város Önkormányzata felelősséggel tartozik az itt élő 120.000 ember egészségügyi, ezen belül különösen a gyerekek ellátásáért. Miután az elmúlt időszak erőfeszítései kevésnek bizonyultak a gyermekosztály megmentéséhez, az önkormányzat szokatlan lépésre szánta el magát, segítő kezet nyújtva ezzel a kormánynak – hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón.
– A lakossági igény mellett a szakma szerint is erősen kifogásolható, hogy a szülészeti területhez gyermekosztály, vagy legalább gyermekgyógyászat nem kapcsolódik – mondta Szitka Péter polgármester.
– Ezen probléma megoldását az állam helyett önkormányzatunk felvállalta, melyről ma a barcikai testület határozatot is hozott. Ennek lényege, hogy Dr. Trencsényi Pál gyermek-háziorvos a kórház földszintjén mind a nappali, mind a sürgősségi ellátást – az önkormányzat és a DE OEC Kft. megbízásából – biztosítja. Az ehhez szükséges átalakítás költségét önkormányzatunk fedezi. Nagyon fontos, hogy a gyermeksürgősségi ellátás megszervezése a gyermekellátás biztonsága érdekében történik – mondta a barcikai polgármester.

A pénteki sajtótájékoztatón bemutatták azt a 15.781 aláírást is, melyet a civilek gyűjtöttek. Az íveket  a tervek szerint kedden viszik fel a szakminisztériumba.

Kronológia:

2012.05.01.         A kórház államosítása
2012.06.14.        Lakossági aláírásgyűjtés kezdete
2012.06.21.        Civil demonstráció
2012.07.01.         Struktúra átalakítás (180 aktív ágyból hivatalosan 40 maradt)
2012.07.13.        Testületi döntés
2012.07.16-17.    Aláírások átadása a szakminisztériumban

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek