2023. 01. 27. péntek

Angelika
1 EUR 389 HUF
1 GBP 442 HUF

Tájoló nap segít a pályaválasztásban

Tájoló napot szervez a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara október 11-én a miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskolában. Az egész napos rendezvényen az intézmény nyolcadik osztályos diákjai vesznek részt.

 A „Tájoló nap” program egy jól megszerkesztett, jelenleg 6 szakmacsoportra kidolgozott pályaorientációs program, melynek célja rövid idő alatt átfogó képet kapni a résztvevő gyerekek képességbeli erősségeiről és érdeklődési irányairól. A program megvalósítása egy tanítási napot igényel. Segítségével a munka világában alapvetőnek tekinthető, gyakorlati készségeiről kaphat sokoldalú visszajelzést egy-egy osztálynyi tanuló, elsősorban az erősségekre koncentrálva. A pályaorientációs nap tevékenységei hat nagy területet fognak át: a műszaki, a kereskedelmi, az üzleti ügyintézői, a kézműves, a turisztikai-vendéglátói és az egészségügyi-szociális területek igényei szerint. A forgószínpad jelleggel megszervezhető esemény minden helyszíne egy-egy szakmai irányt képvisel. Az egyes állomásokon 40 percet töltenek a tanulók, 4-5 fős csoportokban. Mindenhol 5-10 perces időtartamú, változatos, egyénileg és/vagy csoportban elvégezhető elméleti, gyakorlati és/vagy szerepjáték jellegű feladatokat oldanak meg.

A tanulók a Tájoló nap előtt és minden helyszínen külön is értékelik saját magukat –egyszerűen kezelhető visszajelző lapok segítségével. Ugyanazon szempontok alapján pedagógusaik, társaik és szüleik is értékelik őket. Az egyes állomásokon pedig strukturált szempontok szerint, megfigyelők rögzítik a diákok tevékenységére vonatkozó egyedi tapasztalataikat.

A sokféle értékelés eredményeinek összesítéseként végül jól áttekinthető és grafikus formában is megjeleníthető kép rajzolódik ki minden egyes résztvevő érdeklődési irányairól és legfontosabb képességeiről. Az értékelő lapok feldolgozását követően minden fiatal személyre szabott szöveges jellemzést kap, amely fontos visszajelzésként szolgálhat számára tanulási irányának megválasztásához.

Tájoló napot most első ízben szervez a kamara, amelyhez partnerek a miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola nyolcadikosai.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek