2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Főételek
  • »
  • Vegyespáros melegtál (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Vegyespáros melegtál (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

hozzávalók 8 főre a melegtálhoz:

 

A magyaros flekkenhez:

 

60 dkg karajfilé (4 db 15 dkg-os szelet)

 

1gerezd zúzott fokhagyma

 

1 kk kalocsai őrölt paprika

 

2-3 kk liszt

 

 

gyorspác

 

A gyorspáchoz:

2 ek mustár

3 gerezd reszelt fokhagyma

1 evőkanál paprikakrém

1 dl étolaj

Az ínyenc pulykatekercshez:

60 dkg pulykamellfilé

15 dkg trappista sajt

1 db paradicsom

10 dkg sonka

10 dkg liszt

2 db házi tojás

1dl tej

oregánó

2 dl étolaj

őrölt fehérbors

A csirkemellhez:

40 dkg csirkemell

2 db házi tojás

1 dl tej

10 dkg liszt

bors (elhagyható)

1 dl étolaj a sütéshez

A rántott gombafejekhez:

50 dkg erdőszéli csiperkegomba

3 db házi tojás

15 dkg zsemlemorzsa

10 dkg liszt

2 dl étolaj

A rántott karfiolhoz:

1 közepes fej karfiol

2 db házi tojás

15 dkg zsemlemorzsa

10 dkg liszt

2 dl étolaj

Magyaros flekken készítése:

A gyorspác hozzávalóit (mustár, fokhagyma, paprikakrém,olaj) összekeverjük.

A hússzeleteket kissé kiklopfoljuk, az inas részeket bevagdossuk. A gyorspáccal bedörzsöljük, majd letakarva, hűtőszekrényben kb. 2 órát állni hagyjuk.

Ezután mindkét oldalán megsütjük.

A hússütés után maradt zsiradékban egy kevés lisztet pirítunk, zúzott fokhagymával ízesítjük, egy csipet kalocsai paprikával megszórjuk, felengedjük annyi hideg vízzel, hogy szósz sűrűségű legyen, ízesítjük egy kis sóval és kiforraljuk.

Tálalásig fedő alatt melegen, tartjuk. Akkor mindenki ízlése szerint a szósszal együtt fogyaszthatja. (Ezt gulyáskrémmel is helyettesíthetjük).

Ínyenc pulykatekercs párizsi bundában készítése:

A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk, óvatosan kiklopfoljuk, besózzuk.

A hússzeletek felét a szeletekre vágott sonkával, felkarikázott paradicsommal és reszelt sajttal megtöltjük, oregánóval és őrölt fehérborssal fűszerezzük, a szeletet félbehajtjuk (az üres részt a töltöttre hajtjuk), megtűzzük hústűvel.

A tojásból, tejből és lisztből sűrű palacsintatésztát készítünk, amibe ízlés szerint sót és esetleg borsot teszünk.

A tekercseket a sűrű palacsintatésztába mártjuk, kicsit lecsepegtetjük, majd forró olajban egyenletesen, mérsékelt tűzön aranysárgára sütjük.

A megsült szeleteket papírszalvétával bélelt tálra helyezzük, tálalásig fedő alatt melegen, tartjuk.

Csirkemell párizsi bundában készítése:

A tojásból, tejből és lisztből sűrű palacsintatésztát készítünk, amibe ízlés szerint sót és esetleg borsot teszünk.

A csirkemell szeleteket nem túl vékonyra kiklopfoljuk, lisztben megforgatjuk, utána a sűrű palacsintatésztába mártjuk, kicsit lecsepegtetjük, majd forró olajban aranysárgára sütjük.

A megsült szeleteket papírszalvétával bélelt tálra helyezzük, tálalásig fedő alatt melegen, tartjuk.

Rántott gombafejek készítése:

A gombákat alaposan megmossuk, jól leszárítjuk, és óvatosan leválasztjuk a kalapjukat. (A törzsükből készíthetünk levest, gombamártást ) A kalapok belsejébe ízlés szerint egy kis sót szórunk.

Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban mindkét oldalát szép aranysárgára sütjük.

A megsült gombafejeket papírszalvétára kiszedjük, hogy az a felesleges zsiradékot felszívja. Melegen tartjuk.

Rántott karfiol készítése:

A karfiolt alaposan megmossuk, forró, sós vízben nagyon rövid ideig főzzük. Vigyázzunk, kemény maradjon, nehogy nagyon megpuhuljon! Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, lecsepegtetjük.

A félig megfőtt karfiolt rózsáira szedjük. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva bepanírozzuk. A bepanírozott karfiolrózsákat bő, forró olajban kisütjük.

A megsült karfiolrózsákat papírszalvétára kiszedjük, hogy az a felesleges zsiradékot felszívja. Melegen tartjuk.

Köretként párolt rizst, párolt vegyes zöldég és pirított hasábburgonyát adunk hozzá. Díszítésként tépősaláta keveréket teszünk rá. Tartármártást kínálunk hozzá.

Családi, baráti összejövetelekre, névnapra, születésnapra ajánljuk.

A „Vidék íze” újságban rólunk megjelent Vegyespáros sodrófával cikk adta az alapötletet, hogy elkészítjük egymás kedvenc, könnyen elkészíthető klasszikus frissensült ételeit egy családi vasárnapi ebédre. Végül is megajándékoztuk egymást a közös sütés-főzés szeretetével.

Mártika kedvencei: csirkemell párizsi bundában, rántott karfiol -Ferenc sütötte.

Ferenc kedvencei: magyaros flekken, rántott gombafejek -Mártika sütötte.

Mindketten szeretjük: ínyenc pulykatekercs párizsi bundában Ferenc töltötte, Mártika sütötte.

A végeredményt a család közösen elfogyasztotta.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek