2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Desszertek
  • »
  • Őszibarackkrémes mandulatorta (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Őszibarackkrémes mandulatorta (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

(Zila tortaformában) recept

hozzávalók 8 főre

Mandulás piskótához:

6 db friss házi tyúktojás

3 ek darált, pörkölt mandula

3 ek rétesliszt

6 ek kristálycukor

fél citrom reszelt héja

 

 

Krémhez:

2 ek finomliszt

2 dl házi tej

10 dkg Rama margarin

1 db őszibarack (hámozott, magvalt – télen befőtt is lehet)

20 dkg porcukor

14 db fodormenta levél

kis darab vanília (rúdból kb 3 cm velőt használtunk fel)

 

Díszítéshez:

5 dkg darált mandula

1,5 db hámozott, magvalt őszibarack   (14 cikk szeletet vágunk belőle)

12 db fodormenta levél a 12 szelethez és a középdíszhez 3 db fodormenta bóbita

10 dkg kristálycukor

 

Eszközök:

Zila 12 szeletes tortaforma

Tarant tortaleválasztó spray

 

elkészítés

 

Mandulás piskóta elkészítése:

A sütőt előmelegítjük.

A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A tojások fehérjét keverőgéppel felverjük, a cukrot apránként hozzáadjuk, majd tovább verjük, amíg kemény fehérjehabot kapunk.

A habhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, illetve a darált, pörkölt mandulával elkevert réteslisztet.

A tésztához valókat óvatosan keverjük, hogy a hab ne törjön.

Egy lapos tepsibe helyezzük a Zila 12 szeletes tortaformát, és a Tarant tortaleválasztóval gyengén, egyenletesen befújjuk.

A tésztánkat a Zila fémkarika tortaformába töltjük, hogy a készítmény egyenletes legyen gyengéden rázogatjuk, majd elsimítjuk a tetejét.

A mandulás piskótánkat a Zila tortaformában a forró sütő középső részébe helyezve kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Ha kisült a tortánk tésztája, a tortaformából a kész készítményt egy tompa hegyű kés segítségével óvatosan körbevágjuk, hogy a szilikonforma ne sérüljön. A tészta felületét megszórjuk porcukorral, átfordítjuk, és a szilikonformát azonnal levesszük, egy lapos nagyméretű tányérra borítjuk.

 

 

 

Mentás őszibarackkrém elkészítése:

A 2 ek finomlisztet 2 dl tejjel 20 dkg porcukorral feltesszük főni. Keverés mellett addig főzzük, amíg sűrű lesz.

Hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a margarint, habosra kikavarjuk.

Ehhez a krémhez keverjük a 2 fél hámozott, magvalt, apróra vágott őszibarackot és a megmosott, majd lecsepegtetett és apróra vágott fodormenta leveleket, valamint a kikapart vaníliavelőt. Jól kikeverjük a krémet.

Habzsákkal megtöltjük a tortaforma üregeit, szép egyenletesen, majd a megmaradt krémmel egy lapos tortakés segítségével a tetejét és az oldalát is áthúzzuk a tortánknak.

 

Torta díszítése:

Egy kis edényben kb. 5 perc alatt 10 dkg kristálycukorból és kevés vízből szirupot főzünk.

Beletesszük a barackszeleteket, megfordítjuk.

Majd a barackszeleteket rácsra rakosgatjuk, tetejüket tüllernyővel letakarjuk, és levegős helyen egy 5 percet szárítjuk. Egy vékony karamellréteg képződik rajtuk.

A mentaleveleket megmossuk, lecsepegtetjük.

A megtöltött, bevont tortánkat körben és a tetején is megszórjuk a darált mandulával, majd a közepére, és körkörösen ráhelyezzük az őszibarack szeleteket, a fodormenta leveleket, majd a fodormenta bóbitákat.

 

 

sütési hőfok: 180 °C

sütési mód: alul-felül sütés

tepsi mérete: 25 cm

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kókusz tekercs
Kókusz tekercs Egy rúdhoz: 20 dkg darált keksz 15 dkg porcukor 2 evőkanál kakaópor 1/2 dl rum 2 merőkanál kávé Krém: 7 dkg vaj 10 dkg…
Boszorkány máglya
Boszorkány máglya hozzávalók: Hozzávalók: – 16 db babapiskóta – 3 dl tej – ízlés szerint vanília cukor és porcukor – 25 dkg gesztenye massza –…

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…