2024. 04. 30. kedd

Katalin, Kitti
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Anyajegyek, és amit tudni kell róluk

Az valószínűleg ismeretes, hogy anyajeggyel mindenki rendelkezik. Az, hogy mennyivel, az teljesen egyénfüggő, csakúgy, mint ezek kialakulásának ideje. Mégis nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük ezeket az apró pöttyöket, mert ha nem figyelünk rájuk, akár nagy bajt is okozhatnak.

 

Általánosságban az anyajegyekről

 

Az anyajegyek alapvetően a bőrnek a saját festéksejtjeiből állnak, amik jellemzően napfény hatására alakulnak ki. Ezekről szabad szemmel, laikusként nehéz eldönteni, hogy jó- vagy rosszindulatúak-e, de egy bőrgyógyász ezt könnyedén meg tudja állapítani. Az anyajegyek egy része lehet örökletes, ami már egészen pici kortól megvan, de a többsége a közvetlen napsugárzás következtében alakul ki. Ebben közrejátszik, hogy hányszor és mennyire égett le az ember, már egészen kiskorától kezdve.

 

Kockázati tényezőt jelent a világos szem és bőrszín, hiszen azt mindenki tudja, hogy sokkal gyorsabban képesek leégni, elég néhány perc. Emiatt nekik fokozottan kell figyelni, csakúgy, mint a kisgyerekek bőrére.

 

Ellenőrizzük rendszeresen

 

Elsősorban évente javasolt anyajegyszűrésre menni egy megbízható bőrgyógyászhoz. Ettől függetlenül otthon, magunknak is ellenőrizhetjük az anyajegyeink állapotát. Persze vannak olyanok, amiket nehéz szemmel tartani, sőt az sem mindegy, hogy milyen változást látunk, illetve észlelünk-e egyáltalán különbséget. Hogy könnyebb legyen ez a művelet, íme néhány támpont:

 

  1. Az asszimetrikus, azaz nem szabályos anyajegyek már gyanúsak. Az egészségesek mindig szimmetrikusak.
  2. Azok az anyajegyek, amik éles kontúrral határoltak, azokkal semmi probléma nincs, míg az elmosott határúak gyanúsak, érdemes megvizsgáltatni.
  3. A több színnel rendelkező anyajegyek sem egészségesek, így ha eltérést észlelünk, forduljunk szakorvoshoz. Ilyen lehet a barna, fekete, rózsaszín, kék, szürkéskék, vörös vagy fehér színek.
  4. Bár ezt otthon nehéz megsaccolni, de az 5 milliméternél nagyobb átmérőjű anyajegyeket mindenképp érdemes figyelemmel kísérni egy bőrgyógyásznak (is).
  5. Ha egy újonnan megjelent anyajegyet észlelünk, esetleg egy meglévő változásnak indul, akár méretben, megjelenésben, haladéktalanul keressünk fel bőrgyógyászt.

 

Mindenképp javasoljuk, hogy rendszeresen nézesse meg anyajegyeit, hiszen az időben elkapott és kezelt probléma sokkal kisebb kárt okoz a szervezetben, mint egy kezeletlen anyajegy. Fontos, hogy a sok késlekedés akár áttéthez is, sőt kombinált kezelés szükségességéhez vezethet, aminek következtében a gyógyulási esélyek is romlanak./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek