2025. 05. 9. péntek

Gergely

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Desszertek » Komapogácsa (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)
9361-komapogacsa-ki-kit-foz-le-receptbekuldo-verseny

Komapogácsa (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Hozzávalók:

Burgonyás pogácsatésztához:

50 dkg főtt, áttört hideg burgonya

50 dkg liszt

50 dkg margarin vagy házi vaj

2 cs sütőpor

1db tojás

 

 

3 különböző színű réteghez:

20 dkg pirított reszelt káposzta

5 dkg kalocsai édes nemes paprika

10 dkg reszelt füstölt sajt

2 db házi tojás a pogácsák kenéséhez

1 db tojás a pogácsák ragasztásához

(9-10 db kistányér méretű pogácsa készíthető belőle)

 

Elkészítés:

A lisztet a vajjal, a sütőporral, sóval és az áttört burgonyával jól összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az 1 tojást.

Az így elkészített pogácsatésztát szobahőmérsékleten egy órát pihentetjük (kelesztjük).

Majd a pogácsatésztát három részbe vesszük.

Az 1. harmadához a kalocsai édesnemes paprikát, a 2.  harmadához a reszelt füstölt sajtot,  a 3. harmadához a pirított borsos káposztát adjuk.

Rudakba nyújtjuk a háromféle pogácsatésztát. A tésztákat ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd egymáshoz ragasztjuk a felvert tojásokkal az alábbi sorrendben: paprikás, sajtos, káposztás.

Majd kiszúrjuk. (Mi fánkszaggatóval vágtuk ki a pogácsákat kb 10 cm átmérőjűre.)

Megformázzuk a tetejét, felvert tojással lekenjük, késsel fél centiméter mélyen bevagdalva rácsozzuk.

Fél óra kelesztés után 180C-os sütőben szép piros mosolygósra sütjük.

 

Komapogácsa – Somogy megyei receptgyűjtés.

Paprikás, sajtos, káposztás, azaz piros, fehér, zöld, ezek a magyarság színei – ez a komaság lényege.

 

Érdekesség: az eredeti receptben külön-külön készülnek a paprikás, káposztás, sajtos pogácsák. A mi receptünkben az az újdonság, hogy felül a paprikás, alatta a sajtos, majd a káposztás pogácsalap (réteg) található.

Köszönhetően annak, hogy Ferenc az eredeti receptet másképpen értelmezte.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

Házi áfonyás palacsinta
Hozzávalók: A palacsinta tésztához: Hozzávalók (2-8 személyre): 25 dkg liszt 3 tojás 3 dl tej 1 evőkanál porcukor olaj vagy zsír …
Kókusz tekercs
Kókusz tekercs Egy rúdhoz: 20 dkg darált keksz 15 dkg porcukor 2 evőkanál kakaópor 1/2 dl rum 2 merőkanál kávé Krém: 7 dkg vaj 10 dkg…

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!