Hozzávalók:
Burgonyás pogácsatésztához:
50 dkg főtt, áttört hideg burgonya
50 dkg liszt
50 dkg margarin vagy házi vaj
2 cs sütőpor
só
1db tojás
3 különböző színű réteghez:
20 dkg pirított reszelt káposzta
5 dkg kalocsai édes nemes paprika
10 dkg reszelt füstölt sajt
2 db házi tojás a pogácsák kenéséhez
1 db tojás a pogácsák ragasztásához
(9-10 db kistányér méretű pogácsa készíthető belőle)
Elkészítés:
A lisztet a vajjal, a sütőporral, sóval és az áttört burgonyával jól összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az 1 tojást.
Az így elkészített pogácsatésztát szobahőmérsékleten egy órát pihentetjük (kelesztjük).
Majd a pogácsatésztát három részbe vesszük.
Az 1. harmadához a kalocsai édesnemes paprikát, a 2. harmadához a reszelt füstölt sajtot, a 3. harmadához a pirított borsos káposztát adjuk.
Rudakba nyújtjuk a háromféle pogácsatésztát. A tésztákat ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd egymáshoz ragasztjuk a felvert tojásokkal az alábbi sorrendben: paprikás, sajtos, káposztás.
Majd kiszúrjuk. (Mi fánkszaggatóval vágtuk ki a pogácsákat kb 10 cm átmérőjűre.)
Megformázzuk a tetejét, felvert tojással lekenjük, késsel fél centiméter mélyen bevagdalva rácsozzuk.
Fél óra kelesztés után 180C-os sütőben szép piros mosolygósra sütjük.
Komapogácsa – Somogy megyei receptgyűjtés.
Paprikás, sajtos, káposztás, azaz piros, fehér, zöld, ezek a magyarság színei – ez a komaság lényege.
Érdekesség: az eredeti receptben külön-külön készülnek a paprikás, káposztás, sajtos pogácsák. A mi receptünkben az az újdonság, hogy felül a paprikás, alatta a sajtos, majd a káposztás pogácsalap (réteg) található.
Köszönhetően annak, hogy Ferenc az eredeti receptet másképpen értelmezte.