A töltelékhez:
500 g sertés apróhús
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
1 közepes fej vöröshagyma
4 db zöldpaprika
1 db egésztojás
125 g rizs
1 púpozott teáskanál pirospaprika
őrölt feketebors ízlés szerint
só ízlés szerint
A paradicsomszószhoz:
1 kg paradicsom
2 gerezd fokhagyma
140 g paradicsompüré
150 g zellergumó
kb 700 ml víz
1 csokor petrezselyem
őrölt feketebors ízlés szerint
só ízlés szerint
ízlés szerint kevés kristálycukor
Elkészítés
A sertéshúst ledaráljuk, rányomjuk a fokhagymát. A vöröshagymát felaprítjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk, majd a húshoz adjuk.. A rizst félig megfőzzük, és azt is a húshoz adjuk. A töltelék befejezéséhez egy tojást kikeverünk, hozzáadjuk a töltelékhez a só, bors, és a fűszerpaprika kíséretében. Majd alaposan elkeverjük a tölteléket.
Most a paradicsomszószt készítjük el. A paradicsomokat felkockázzuk, rányomjuk a fokhagymát, és pépesre főzzük közepes lángon.
Míg a paradicsom fő, elkészítjük a töltött paprikákat, és a gombócokat. Ehhez a paprikákat csumázzuk ki először. Töltsük be a paprikákat, lazán, hogy főzéskor ne repedhessen meg. A maradék hústöltelékből nedves kézzel gombócokat formázunk.
Míg a paprikákat és gombócokat készítettük, pépesre főtt a paradicsomunk. Hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, a vizet, ízlés szerint sót. Ezt követően a töltött paprikákat, és a gombócokat, valamit a petrezselymet beletesszük a paradicsomos mártásba, és közepes lángon kb 20 perc alatt teljesen megfőzzük.
Ha megfőttek a gombócok, és a paprikák, kivesszük egy tálra, de a szószt a tűzhelyen hagyjuk.
A zellergumót meghámozzuk, felkockázzuk, majd a paradicsomszószhoz adjuk, melyet addig főzünk, míg a zeller teljesen meg nem puhul. Mikor a zeller megpuhult, turmixgépbe öntjük a paradicsomszószt, és teljesen simára turmixoljuk. Tálaláskor egy kanálnyi tejföllel díszítjük.
Kínálhatjuk főtt sós burgonyával is, de magában is.