2024. 04. 16. kedd

Csongor
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
Beszélgetés Dr. Pásztor Albert kapitánnyal

Beszélgetés Dr. Pásztor Albert kapitánnyal

Beszélgetés Dr. Pásztor Albert kapitánnyalHáromszázezer lakost védenek

Köztudott, hogy nincs könnyű helyzetben a rendőrség, ha meg akar felelni annak a ma már elfogadott szlogennek, hogy „Szolgálunk és védünk”.

Már csak azért is így van ez, mert a bizonytalan gazdasági helyzet miatt, az embereknek nem csupán az anyagi helyzete, hanem a biztonságérzete is romlott az utóbbi időben. Dr. Pásztor Albert ezredest, a Miskolci Rendőrkapitányság vezetőjét, arról kérdeztem, hogy náluk, hogyan csapódik le ez a most kialakult helyzet.

– Azt elöljáróban el kell mondanom, hogy a Miskolci Rendőrkapitánysághoz nem csupán Miskolc városa tartozik, hanem még 36 település, amelyek között további 4 város is van. Ez közel 300 ezer lakost jelent, amely területet a központi állományon túl 6 őrssel, 5 körzeti megbízotti csoporttal, összesen úgy 500 fős állománnyal fedünk le.
Ha csak a puszta számokat nézem, akkor a felderítési mutatóink az eredményességünk országosan kiemelkedően jók. Ez igaz az un. Tíz kiemelt bűncselekményre is, ezek az embereket leginkább felzaklató cselekmények, mint a betöréses lopás, rablás, zsarolás, testi sértések, emberölés stb. ha viszont az emberek oldaláról nézem, akkor viszont úgy van, ahogy feltette a kérdést. Sajnos ebben az évben eldurvult a helyzet. Felnőtt egy olyan generáció – a 3300 elkövetőből 700 a fiatalkorú és sok a gyerekkorú –, amely eddig soha nem látott durva módszereket alkalmaz, ráadásul indokolatlanul. Rablások korábban is voltak, s ezek mindig a védtelenek ellen irányultak – idősek, gyerekek, nők, elesett emberek –, de ha jellemzően komoly fenyegetéssel megszerezték, amit akartak, leléptek. Most viszont erővel elvesznek, majd a földig verik a sértettet, összerugdossák. Az ember sokszor úgy érzi, hogy szórakozásból kegyetlenkednek. Vannak Miskolcnak olyan fertőzött részei, ahol ezek leginkább elő fordulnak; Andrási út, Győri kapu, Búza tér környéke, József Attila utca. És hiába fogjuk el ezek szinte minden elkövetőét, kiapadhatatlan az utánpótlás.
– És az Avasi lakótelep?
– Nem fogja elhinni az konszolidálttá vált az elmúlt években. Ott más a gond. Régebben rossz híre volt az avasnak, de mostanság a betörések, az autó feltörések, a lopások száma minimális volt. Mára a fémlopás vált jellemzővé, de olyan fokig, hogy a fémkeretes ablakokat kiszedik a helyéről, s találtunk olyan kilencedik emeleti lakást, ahol rendes MÉH telep működött.
Ami súlyosan érinti a már régen ott élő tisztességes polgárokat az a tömegesen betelepülőkkel, a puszta egymás mellett élésből eredő napi konfliktusok sora. Van egy réteg, aki nem dolgozik, de szeret nappal is, éjjel is mulatozni. Ezt, aki dolgozik, nem tolerálja, de szólni nem nagyon mer.
Nos ehhez kevés ott a rendőri állomány, mert ezeket a viszonyokat, akár mi, akár a lakosság nehezen tudja kezelni. Minden ilyen csapat mellé nem lehet rendőrt állítani. Persze, ha oly mértékben elfajul a helyzet, akkor megyünk és rendet teremtünk, de ez csak addig tart.
Ezért is mondom, hogy az, aki általánosságban beszél az integrációról, az nem tudja mit mond. Csak azt lehet integrálni, akiben erre megjelent az igény, aki már kiemelkedett, aki nem azt nem lehet „megerőszakolni”.
– Besegít majd a most megalakult Városőrség az Avason.
– Egy reményt fűzünk hozzá. Bármilyen egyenruhának van visszatartó ereje ezeknél a csoportoknál. A polgárőrség már nagy segítség nekünk, s biztos vagyok benne, hogy a városőrség is jó szolgálatot tesz majd. Az egyikre a polgárőrségről szóló törvény, a másikra a vagyonvédelemről szóló törvény vonatkozik, jól kiegészíthetik a rendőrség munkáját.
– Gyakran éri Önöket az a vád, hogy a telefonközpont nem nyújt segítséget a lakosoknak, a bejelentéseket nem veszik komolyan, s aztán elvesznek az ügyek, hiába várják a rendőröket.
– Ezt én másképp látom. Napi 3-600 olyan hívás fut be az Ügyeletünkre, amelyben intézkednünk kell. Az ügyeleteseknek tudniuk kell súlyozni az esetek között, mert van fontossági sorrend. Aztán az állomány és az eszköz is korlátozott. Például mindössze két bűnügyi szemlebizottság áll rendelkezésre, ami általában elég is. Ám előfordulhat, hogy feltolódnak a helyszínek és kisebb ügyben bizony várni kell, sokszor órákat is.
Egyébként a reagáló képességünk jó, egyebek mellett ennek is köszönhetjük eredményeinket.
– Miért van az, hogy kevés a rendőr, amikor nálunk működik a Rendőr-szakközépiskola is, itt van a képzés, az utánpótlás?
– Ez nem ilyen egyszerű. Ha fel lenne töltve a létszámunk, persze könnyebb helyzetben lennénk, tegyük hozzá, azt is, hogy nagyon sokan hagyják el a testületet és sok a csapaterős tevékenység is, amikor elvezényelnek bennünket más területre pl. Budapestre.A szakközépiskola végzős évfolyamai egy az egyben.

Orosz B. Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Közel kilencmillió forint a kár
Egy kazincbarcikai sértett számlájáról közel kilencmillió forintot vett le egy elkövető. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat…