2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
Molnár Zoltán MIK Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. vezérigazgató

A lakásgazdálkodástól a városfejlesztésig

Molnár Zoltán MIK Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. vezérigazgatóA Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. az elmúlt években több irányba is bővítette tevékenységi körét. Erről beszélgettünk Molnár Zoltánnal, a MIK Zrt. vezérigazgatójával.

– A MIK Zrt.-t a legtöbben az önkormányzati tulajdonú lakások kezelése kapcsán ismerik. Mit kell tudni a cég lakás-, illetve ingatlangazdálkodási tevékenységéről?
– A MIK ZRt. által kezelt lakások száma 5785, ezek területe 273 680 négyzetméter. A belföldi értékesítés nettó árbevétele 2007-ben 2 milliárd 340 millió forint volt, amelyből jelentős arányt képviselt a piaci alapú tevékenység. Mintegy 6000 önkormányzati bérlakás, 1400 nem lakás céljára szolgáló helyiség és mintegy 600 hektárnyi területen 1497 külterületi és 400 belterületi mezőgazdasági ingatlan hasznosításáról gondoskodik a cég. Az önkormányzati bérlakás állományon belül található egy nyugdíjasház is, ahol 80, egyszobás összkomfortos lakás található. Miskolcon ingatlankezelés tekintetében – beleértve az önkormányzati tulajdonú ingatlanok kezelését és a megbízás alapján végzett társasház kezelési tevékenységet is (300 társasház, 12 000 albetét) – a legnagyobb piaci részaránnyal rendelkezik a MIK Zrt. Ekkora mennyiségű ingatlant más szervezet nem kezel.
– A társaságra egyre nagyobb feladatok hárultak és hárulnak jelenleg is a városfejlesztés terén.
– Igen, ez így van. Az elmúlt években sajátos helyzetet alakított ki a cég a városfejlesztés területén. A fejlesztési tevékenység előmozdítása érdekében 4 milliárd forint értékben kötvényt bocsátottunk ki, amelynek célját a társaság szlogenje jelzi: Várost építünk. Ebből az összegből két fejlesztési irányt finanszíroztunk: a Széchenyi utca (Miskolc főutcájának) homlokzatfelújítását, másrészt a lakásállomány fejlesztését. Ennek keretében építettünk egy 100 lakásos épületet, illetve felújítottunk egy 274 lakásos épülettömböt, ez utóbbit állami támogatás felhasználásával.
– A cég egyik legnagyobb projektje jelenleg a Miskolci Mechatronikai Ipari Park kialakítása. Miért volt erre szükség?
– Miskolcon már volt egy Ipari Park, amely az elmúlt évek alatt csaknem teljesen megtelt. A növekvő befektetői igények, a betelepülők nagy száma miatt szükségessé vált az Ipari Park továbbfejlesztése, bővítése, amely létfontosságú a város fejlődése szempontjából. Miskolc város önkormányzatának ugyanis az alapvető célja, hogy minél jobb életminőséget teremtsen polgárai számára, így elsődleges feladata a foglalkoztatás javítása. Az ipari park fejlesztésével a város elsősorban munkahelyteremtő beruházásokat megvalósító befektetők számára kíván vonzó lehetőséget teremteni. Ezt elősegítendő készítette el a tulajdonosunk, a Miskolc Holding Zrt. a város vállalalkozásfejlesztési és befektetésösztönzési programját, amit remélhetőleg elfogadnak majd a miskolci közgyűlés decemberi ülésén.
A Miskolci Ipari Park bővítését megvalósító, mintegy 1,4 milliárd forint összértékű fejlesztés, az úgynevezett Mechatronikai Ipari Park projekt 2007. augusztusában kiemelt minősítést nyert. Így a projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, az Európai Unió 50%-os támogatásával valósulhat meg. A Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. és a Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. az Észak-Magyarországi Operatív Program támogatásával, partnerségben valósítja meg a Mechatronikai Ipari Park projektet.
A program fő célkitűzése Miskolc város és vonzáskörzete gazdasági struktúrájának korszerűsítése, versenyképességi feltételeinek javítása és a helyi foglalkoztatás bővítése. A közvetlen célcsoportot azok a mechatronikai ipari termelő, és szolgáltató tevékenységet folytató kis- és közepes vállalkozások jelentik, amelyek kedvező működési, és együttműködési feltételeket találnak a MIP-ben. A kivitelezési munkák már befejeződtek, jelenleg folyamatban van a műszaki átadás, a projekt teljes pénzügyi befejezésének határideje 2009. március 31. E program sikere nagyon fontos számunkra, hiszen hosszú távon határozhatja meg, javíthatja a város, és a miskolciak életét, életminőségét.
Molnár Zoltán
MIK Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. vezérigazgató

1957-ben született Miskolcon, okleveles közgazdász, diplomáját a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán szerezte. A Borsodi Vegyi Kombinátban dolgozott 1980 és 1991 között, ezt követõen 1993-ig a svájci tulajdonú SOFT-GRAN Mûanyagipari KFT. gazdasági, majd ügyvezetõ igazgatója. 1993-tól elõbb gazdasági igazgató-helyettes, majd általános igazgató-helyettes a MIK Rt-nél.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek