2024. 05. 26. vasárnap

Evelin, Fülöp
1 EUR 385 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Több milliós értékű ösztöndíjat kaptak az innovációs pályázatokon nyertes hallgatók a Képzőn

Több milliós értékű ösztöndíjat kaptak az innovációs pályázatokon nyertes hallgatók a Képzőn

A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) Innovációs és Tudásközpontja kilenc kategóriában hirdetett hallgatói pályázatot művészet és innováció találkozása témakörben. Az innovációs pályázat igen népszerűnek bizonyult a hallgatók körében: a képzős diákok közel tíz százaléka nyújtott be pályamunkát. A szakmai zsűri döntése alapján, a 2023. március 8-i eredményhirdetésen 24 hallgató összesen 4,5 millió forint ösztöndíj támogatást kapott.

 

Az MKE Innovációs és Tudásközpont fő célja, hogy a Képző diákjai és oktatói szoros kapcsolatokat építsenek ki az üzleti és befektetői szférával, az Egyetem Innovációs Ökoszisztéma projekt segítségével az intézmény kutatási-fejlesztési eredményeit az üzleti szféra is hasznosítsa.

 

Dr. Dóczi Gergely a Magyar Képzőművészeti Egyetem kancellárja kiemelte: „Kétségtelen tény, hogy a képzőművészet nem elsősorban üzleti tevékenység. Az üzleti élet és a művészet azonban számos ponton kapcsolódhat, s az ilyen együttműködési kísérletek mindkét fél számára hasznos eredményeket hozhatnak. Az élet sok területén rutinszerűen használt mesterséges intelligencia, vagy virtuális valóság alkalmazása ma már a képzőművészetben sem példa nélküli. Nagyon örülünk, hogy az innovációs pályázatokon elnyert ösztöndíjakkal egyetemünk – a magas színvonalú művészeti képzés mellett – izgalmas kutatásokra, innovatív együttműködésekre is bíztathatja a hallgatókat. Reményeink szerint ezzel sok kiváló hallgatói ötlet konkrét projektté fejlesztése válik lehetővé, miközben az ötletgazdák valós üzleti kapcsolatokra is szert tehetnek.”

 

A hallgatói innovációs pályázatokra a Magyar Képzőművészeti Egyetem valamennyi évfolyamáról és szakjáról érkeztek pályamunkák. A festőművész, grafikusművész, látványtervező, képzőművész, intermédia-művész hallgatók innovatív, egyedi ötletekre épített, alaposan kidolgozott pályázatokat nyújtottak be.

Az ösztöndíj lehetőséget ad a nyertes hallgatóknak, hogy megvalósítsák innovatív pályázataikat. A képzős diákok kutatásokkal, applikáció-fejlesztésekkel, digitális technológiákkal foglalkoznak majd. Olyan kérdésekre is keresik a választ, miszerint a mesterséges intelligencia és a művészet találkozásából vajon új iparág születik-e, illetve, hogy a művészek helyett a jövőben a mesterséges intelligencia fog-e alkotni.

Az innovációs pályázatok között a diákok körében az európai uniós tematikák is közkedveltnek bizonyultak. 2024. második felében Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnökségének szerepét: a legtöbb pályamű az ehhez kapcsolódó logópályázatra érkezett. Az Európai Bizottság 2023-at a készségek európai évévé nyilvánította. A pályázat nyertesei többek közt azt kutatják majd, hogyan érintik a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett hallgatókat a változó munkaerő-piaci elvárások, különös tekintettel a zöld és digitális átállásra.

A cégekkel való együttműködés gyümölcsöző példája a Memories of Hungary Kft. és a Hungarian Souvenirs Kft. munkatársaival közös „PULI grafikák” innovációs pályázat. A képzős hallgatók feladata olyan grafikai terv és termékfejlesztési ötletek készítése volt, amelyek kereskedelmi forgalomba hozható ajándéktárgyakon, turistáknak szánt szuveníreken jelennének majd meg.

A további hallgatói innovációs pályázatoknak a hazai és nemzetközi kapcsolatépítés és megjelenés volt a központi eleme. Az EDUCATIO Kiállítás, az EU4Art nemzetközi projekt és a Kreatív – Művészeti Hub pályázatokra szintén szép számmal jelentkeztek a diákok. Utóbbi nyertesei bekapcsolódhatnak az MKE Doktori Iskola Parallel Hungary csoportjának Nyitva fesztivál projektjébe is.

 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elősegíti az Egyetemi innovációs ökoszisztéma pályázaton keresztül a felsőoktatási intézményekben létrejövő kutatás-fejlesztési eredmények üzleti hasznosítását, és az eredményorientált egyetemi innovációs ökoszisztéma kiépítését. A Magyar Képzőművészeti Egyetem a 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00016 azonosítószámú nyertes pályázat megvalósítása biztosítja a hallgatói innovációs ösztöndíjakat és az MKE Innovációs és Tudásközpont létrehozását, amelynek feladata, hogy eljuttassa a hallgatói ötleteket az üzleti szereplőkhöz további együttműködések kialakítása céljából.

 

A csatolt fotókon látható PULI alkotások Dezső Árpád MKE hallgató munkái.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Költözz költséghatékonyan!
Minden ember törekszik arra, hogy pénzügyeiben tudatos legyen: igyekszünk beosztani azt, amink van. Ha vásárolunk valamit, mindig tekintettel vagyunk …

További cikkek