2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Születés hete 2017

2017 májusában – immár tizenkettedik alkalommal – rendezik meg a Születés Hetét. A Születés Hete az évnek az a kiemelt hete, amikor a családokkal, családalapítással kapcsolatos fontos információk egy egységes arculattal rendelkező országos rendezvénysorozat keretében koncentráltan érhetők el az érdeklődők számára.  

 
A Születés Hete miskolci főszervezője immár tizenegyedik alkalommal a Holdam Egyesület, miskolci anyák és nők támogató közössége, amely a nőiesség, az anyaság, a szülés és a születés minél teljesebb, tudatos megéléséért munkálkodik. Célunk, hogy segítséget nyújtsunk a női életkör állomásain (menstruáció, párválasztás, várandósság, szülés, gyermeknevelés, karrier) felmerülő kérdésekben a Miskolcon és Észak-Magyarországon élőknek.

HOLDAM UDVAR – civil anyaközpont és családbarát közösségi tér
2011 áprilisától klubjainkat, foglalkozásainkat és összejöveteleinket az Egyesület által felújított és működtetett Holdam udvarban rendezzük meg, ahol a szoptatási, pelenkázási, etetési lehetőség mellett a várandósok és a kismamák megpihenhetnek a belvárosi ügyintézés közben.
Születés Hete 2017 miskolci programsorozat kapcsolattartó:
Név: Zsíros Zsófia
E–mail: zsezsofi5@gmail.com
Telefon: 06-30/355 2767

A miskolci programok a hét napjaira, tematizáltan lebontva látogathatóak:
2017. május 8. hétfő

09:00-10:00 Mosható pelenka modernizálva – modern szépségek, egészség- és környezettudatos édesanyáknak – Geréné Gál Gabriella
Újra nagy népszerűségnek örvendenek a mosható pelenkák, talán édesanyánk még minket is mosi pelusba „csomagolt”, azóta fejlődőtt a technika, fejlődtek a pelenkák. A programon ezekről beszélgetünk és természetesen több fajtát élőben is megtapogathatunk.

10:00-12:00 Megismerkedek a kisbabámmal, megismerem magamban az édesanyát-azaz kapcsolatanalízissel egy mélyebb kötődésért – Máténé Áfra Viktória klinikai szakpszichológus, kapcsolatanalitikus

12:30-13:00 Hordozós flashmob – indulás a Holdamból villamossal és hurcibabával
A Holdam Egyesület és Mamoda közötti együttműködést hangsúlyozva egy flash mobra hívjuk az anyukákat. A Holdam udvarban találkozunk és rajtunk a babánkkal elvillamosozunk az Andrássy úton található Mamodába – természetesen útközben is lehet a csapathoz csatlakozni. A Mamodában pedig egy jó hangulatú, kötetlen beszélgetés indul, valamint szebbnél szebb szövött kendőket és számtalan hordozót lehet megnézni. Hordozási tanácsadásra itt nem lesz lehetőség! Villamos jegyet ne felejtsenek el váltani az anyukák!

13:00-15:00 ICD módszer bemutató műhely kisgyermekes szülőknek, téma: Nem vesznek komolyan – Kardos Rita, Tuczai Rita
NEM VESZNEK KOMOLYAN
Interaktív beszélgetés, ICD módszerbemutató műhely kisgyermekes szülőknek. Életed során többször megfordul benned ez a gondolat? Amennyiben igen, akkor most itt egy alkalom arra, hogy azonosítsd, érzéseket felszabadítva testérzetben is feltárd, hogy milyen gyermekkori szituációkból származnak, mélyülnek el és épülnek identitásunkba hasonló üzenetek, reakciók. Azokat a kisgyermekeset várjuk, akik szeretnének szembenézni a saját megszégyenítő, elidegenítő, visszahúzó interakcióikkal, s mindezzel anyaként vagy apaként lépéseket is tenni támogató szülői mintázatok megteremtésére családjukban. Hogy gyermekeinknek is ezt tudjuk tisztán közvetíteni: Komolyan veszlek. Jogod van arra, hogy mások is komolyan vegyenek a világban.

08:20 Prekanga, szülés előtti regenerációs program – Hegedűs Tímea
Helyszín: Mamoda – Miskolc, Andrássy u.96.
A Prekanga kimondottan kismamáknak kialakított torna, mely tartalmaz könnyed kardió részt, erőfejlesztő gyakorlatokat, és a medencefenék izmainak helyes edzését lépésről lépésre tanulhatod itt meg. Myofasciális Lazítással (SMR technika, Foam Rolling) zárjuk az órákat, a feszült, megrövidült izmok ellen.
A PreKanga egy teljes testet átmozgató edzés, sok-sok energiával és vidámsággal!

09:30 Hordozós Kanga a Mamodában, szülés utáni regenerációs program – Hegedűs Tímea
Helyszín: Mamoda – Miskolc, Andrássy u.96.
A Kangatraining Európa első számú pre- és posztnatális, azaz VÁRANDÓS – és SZÜLÉS UTÁNI REGENERÁCIÓS mozgásprogramja, egy egyedülálló edzés az édesanyáknak, és jó program a babáknak! A Kangatraining olyan mozgásforma, mely megdolgoztatja a szív- és érrendszert, fejleszti az állóképességet, a rugalmasságot, növeli az izomtömeget, az erőt. A gátizomzat és a has izmainak regenerációja, helyes edzése kiemelt figyelmet kap.

11:00 RTM, hasfal regeneráló torna – Hegedűs Tímea
Helyszín: Mamoda – Miskolc, Andrássy u.96.
Az RTM egy komplett rehabilitációs program, ami a rectus diastasisra (egyenes hasizmok eltávolodására) fókuszál, és fel/újra építi a gyenge törzstartó izmokat. A program célja nem csak az, hogy rendbe hozza a szülés utáni pocakot, hanem hogy megtanulj ezzel együtt élni; megértsd, mi történt a testedben, és segítsen megelőzni a jövőbeni komolyabb károkat. A program várandósoknak és a szülés utáni időszakban kiemelten ajánlott, ugyanakkor tökéletes a várandósságra készülőknek, illetve mindenkinek, aki erős core izmokat szeretne.

12:30-15:00 Hordozós flashmob – érkezés a Mamodába villamossal és hurcibabával
13:00-15:00 Miskolci hurci anyucik klub a Mamodában – kendősimogató, beszélgetés hordozási tanácsadók részvételével
Egy jó hangulatú, kötetlen beszélgetésre várjuk az anyukákat és babákat, valamint szebbnél szebb szövött kendőket és számtalan hordozót lehet megnézni. Hordozási tanácsadásra itt nem lesz lehetőség!

14:00-16:00 Várandósság, szülés, születés, gyermekágy lelki támogatása Aura-Soma®esszenciákkal
Bejelentkezés: CsillagFény-Forrás Miskolc, Ady Endre u. 14. Fsz/1.
Kociszewszki  Csilla  Aura-Soma®konzulens és tanár 06-30-367-6710
A gyógynövények, esszenciális olajok, kristályenergiák alkotta Lélek-Színterápia bemutatása.

2017. május 9. kedd
09:00-10:00 Ciróka-maróka, mondókázás – Barnóczki Bea
Zenés, táncos, mondókás foglalkozás a legkisebbeknek! (0-4 éves korig illetve várandósoknak is!) Népi ölbeli játékok.

10:00-12:00 Emberközpontú szülés intézményi keretek közt – Dr. Váradi József és Kovács Istvánné Ica bába Kazincbarcikai Kórház
12:00-14:00 A magzat lelki hatása az anyára – Horváth-Schmied Eszter
14:00-15:00 Betegjogok a szülészeti ellátás során – Dr. Katona Kornélia betegjogi képviselő, orvos
16:30 -17:30 Love your belly, hasizom fejlesztő- és regeneráló torna / A lapos has titka szülés után : előadás és bemutató – Zsámbók Ágota
Kinek Ajánlott? A különböző gerinc – és izületi betegségekben szenvedőknek és a szülés után szerzett szétnyílt hasizommal (diastasis) diagnosztizált hölgyeknek nagyon korlátozott mozgásformák állnak rendelkezésükre, hogy fizikai állapotuk ne romoljon. A Hasizomfejlesztő – és regeneráló tréning speciális mozdulatai teljes biztonságban végezhetőek ilyen élethelyzetekben is, hiszen a gyakorlatok végzése alatt a gerincet teljesen tehermentesítjük és célirányosan a hasizmok erősítésére fókuszálunk, kiiktatva minden egyéb kockázati tényezőt.

2017. május 10. szerda
09:00-10:00 Újszülött szoptatása – Kós Ancsa IBCLC tanácsadó
10:00-11:30 Szülés bábával – beszélgetés Béres Edina független bábával
Beszélgetünk a várandós gondozásról, szülésről egy egészen más szemszögből, mint a megszokott.
10:00-10:30 Kriston intim torna tájékoztató – Dr. Kiss Miklósné
11:30-12:30 Otthonszülés élmény megosztás
Az érdeklődők olyan anyukákkal találkozhatnak, akik otthonukat választották gyermekük világra hozására. Mesélnek, hogy miért és hogyan jutottak erre a döntésre, hogyan zajlott a felkészülés és a szülés.
12:30-14:00 Várandósság- szülés- születés, az első 9 hónap egész életünkre kihat(hat) – Szigethy Gabriella

14:00-15:00 Interaktív beszélgetés szülésznővel az intézményi szülésről – Nemes Marianna szülésznő, dúla
Mariann a MISEK kedvelt szülésznője, nemrég dúla képzésen járt, hogy tovább fejlessze önmagát és tudását. A szülészeti munkájáról mesél és várja az érdeklődők kérdéseit.
15:00-16:00 Aviva torna, a hormonális működés harmonizálása és a természetes fogantatás: előadás és bemutató – Zsámbokné Zana Mária
Az Aviva Torna gyakorlatai, ha kellő rendszerességgel és kitartással végezzük, enyhítik, megszüntetik a menstruációs görcsöket, beállítják a ciklust, elősegítik a peteérést és még számos női egészséget érintő problémában segítségünkre lehet. De nem kizárólag nőknek ajánljuk, mert hatása a férfiaknál sem marad el. Érdemes megelőzésként alkalmazni, de már kialakult problémáknál is szép eredményeket érhetünk el vele. Családtervezéskor nagyon ajánlott Aviva tornával felkészíteni, segíteni a szervezet működését nőknek és férfiaknak egyaránt.
17:00-18:00 Aranyalma mese est az anyákról – Szávitri Alapítvány

2017. május 11. csütörtök
09:00-10:00 Kismama jóga – Ferencsikné Czeglédi Edit, jógaoktató, dúla, helyszín: Soltész Nagy Kálmán utca 20.
Várandósan sem kell lemondani a mozgásról, ráadásul olyan mozgásformákból áll a kifejezetten kismamáknak kitalált torna, ami a testet is lelket is felkészíti a várandósságra, szülésre.
10:00-11:00 Baba-mama jóga – Ferencsikné Czeglédi Edit, jóga oktató, dúla, helyszín: Soltész Nagy Kálmán utca 20.
Egy kis mozgásra anyának is szüksége van, miért ne tehetné ezt más anyukák társaságában és még a babák is jól érzik magukat!
10:00-12:00 Interaktív beszélgetés a dúlaságról, a szülés-születés helyzetéről Magyarországon – Novák Júlianna, Jula dúla
Ki a dúla? Mit csinál? Mikor és miért van/lehet rá szükség? Sokan hallhatták már a doula vagy dúla kifejezést, a szüléssel kapcsolják össze. De csak abban a pár órában van szerepe? Erről beszélgetünk vendégünkkel és a miskolci dúlákkal, valamint a Másállapotot a szülészetben mozgalom tevékenységéről, mi a céljuk, mit sikerült eddig elérniük?

10:00-13:00 Szülésre-hangoló, dúlák által vezetett csoportfoglalkozás kismamáknak, gyermeket tervező nőknek – Kolozsi-Koss Judit, Kolostori Anita
A Holdam udvar galériáján egy bensőséges foglalkozásra várjuk a kismamákat, anyukákat, akik terveznek még babát, nőket, akik még nem szültek, de megerősítésre, válaszokra, támogatásra van szükségük!
13:00-14:00 Filmvetítés: Mikroszülés
Magyar rövidfilm, egy olyan teljes estés dokumentumfilm bevezetője, ami a szülést és a születést egy friss szemszögből, a mikroszkóp lencséjén keresztül vizsgálja. Górcső alá veszi a jelenlegi szülési protokollok gyermekeink egészségére gyakorolt romboló hatását, ami hosszútávon az egész emberiség jövőjét kedvezőtlen irányba befolyásolja.

2017. május 12. péntek
09:30-10:30 Babamasszázs – Ácsné Adrienn babamasszőr
10:00-12:00 A koraszülött útja a szoptatásig – Afonyiné Kaló Tünde Koraszülött Osztály, vezető főnővér, IBCLC
10:30-12:00 Szüléslabirintus, a szülés, mint egy út – Horváth Kata, művészet terapeuta


A szüléslabirintus az a hely, ahol minden szülő nő járt már és ahol minden szülő nő járni fog. A szülés olyan esemény, amely valamikor elindul és valamikor véget ér. A két pont közötti út mindig személyes, egyedi és utánozhatatlan. A vajúdás fájdalommal jár és örömmel, elveszhetünk közben, tévelyeghetünk, érezhetjük úgy, hogy sosem lesz vége. Aztán megint találhatunk kapaszkodót, erőt meríthetünk, hogy bírjuk még, csak még egy kicsit, mert egyszer elérünk az útvesztő végéhez, a fénybe, a születésig…
A foglalkozáson a föld és víz segítségével, agyagból formázunk labirintust, melyet meditációs eszközként használhat az anya a vajúdás során úgy, hogy vagy az ujjával, vagy csupán a tekintetével követi annak vonalát.

12:00-13:00 Testi-Lelki köldökzsinór, avagy az anya-gyerek kötődés lelki folyamata
– Drahos Judit, tanácsadó szakpszichológus
A köldökzsinór jelenti a kapcsolódást az anyai szervezet és a magzat között. Emellett egyfajta szimbóluma is az anya-gyerek kapcsolatnak, hiszen a kezdeti fizikai összekapcsolódás, a láthatatlan „lelki köldökzsinór” megszületésével folytatódik. A beszélgetés célja, kicsit körül járni ezt a témát, hogy milyen érzéseket, gondolatokat és viselkedésbeli változásokat hoz a nő életébe a köldökzsinór, ami a gyermekéhez (gyermekeihez) köti. Mennyire erős, menyire eltéphetetlen, mennyire rugalmas az a kötelék? Mikor ad biztonságot, és mikor tekeredik fojtogatóan a torkunk köré? Mikor táplál, és mikor nem juttat elegendő táplálékhoz, gátolva ezzel a fejlődést? Mennyire segíti az anya és a gyerek közötti kommunikációt? Milyen a jól működő köldökzsinór…milyen a megfelelően kötődő anya-gyermek kapcsolat?
A babavárás érzelemgazdag időszakában, és a szülést követően is hasznos lehet egy ilyen, anyai szerephez kapcsolódó önismereti beszélgetés. Mindenki szeretettel várok.
13:00-14:00 Tombolasorsolás – Tombolát 500 Ft/db áron lehet vásárolni háziasszonyainktól. A nyerteseket a megadott elérhetőségükön értesítjük!
14:00-16:00 Császármesék – Uzsoki Zsóka, császáros édesanya, pszichológus
Amit várhatsz: megosztás élménye/ amit ne várj: feldolgozás

14:30-16:00 Homeopátia a várandósság, szülés és a kisgyermekkor idején – Dr. Szarka Annamária, homeopátiás gyermekgyógyász
16:00-18:00 Méh az élet kelyhe – Varga Vivien Lilla

2017. május 13. szombat
14:00-17:00 Miskolc Város Napja – kitelepülés

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek