2024. 05. 22. szerda

Júlia, Rita
1 EUR 385 HUF
1 GBP 451 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Újabb együttműködés a hátrányos helyzetű diákok mérnöki diplomához segítése érdekében

Újabb együttműködés a hátrányos helyzetű diákok mérnöki diplomához segítése érdekében

Kiegészítő együttműködési megállapodást írt alá ünnepélyes keretek között a Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium Cigány Szakkollégiuma és a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara (ME MFK) 2017. március 16-án. A Miskolci Egyetemmel 2012. június 7-én kötött eredeti együttműködéshez most kiegészítő megállapodás készült, amelynek célja az aláírók jövőbeni beiskolázási tevékenységének kölcsönös segítése. A felek által elért, felvételi előtt álló középiskolás diákok így egyaránt megismerhetik mindkét intézmény lehetőségeit, azaz nem csak az országosan egyedülálló földtudományi képzési palettáról tájékozódhatnak, hanem a hátrányos helyzetű diákok is útmutatást és támogatást kaphatnak a felsőoktatási tanulmányaik elvégzéséhez. Ez a támogatás a szakkollégium részéről elsősorban kollégiumi elhelyezésből, ösztöndíjból, nyelvi és felzárkóztató órákból, az egyetem részéről pedig oktatói-mentori tevékenységből áll. Mindezek mellett a kar a szakkollégium vezetőit bevonja az esélyegyenlőséggel kapcsolatos programjaiba is, annak érdekében, hogy a roma származású és/vagy a hátrányos társadalmi helyzetű hallgatók érdekei megfelelő súlyt kapjanak a kar képzési stratégiájában.
Az eddigi közös együttműködés keretében az MFK részéről összesen 8 oktató vett, illetve vesz részt a jövőben is a szakkollégium diákjainak mentorálási munkájában. A kiegészítő megállapodás közvetetten két országos felsőoktatási célt is szolgál, a mérnökhallgatók számának növelését és a hátrányos helyzetű térségekben, családokban élő diákok esélyegyenlőségének megteremtését. Az észak-magyarországi régióban mindkét cél megvalósítása az országosnál is jelentősebb feladat, az átlagosnál több energiát igényel, növelve ezzel jelen stratégiai partnerség tényleges súlyát és szerepét.
A Miskolci Egyetem részéről Prof. Dr. Torma András rektor és Prof. Dr. Szűcs Péter dékán, a Miskolci Egyházmegye részéről Dr. Orosz Atanáz megyéspüspök, a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium részéről pedig Makkai László igazgatóatya írta alá a megállapodást.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek