2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Tokaji borvidék huszonéves építészek szemével

Indul a Hello Wood Építész Mustra ‘18 (július 22-29.)

Idén második alkalommal épít a Hello Wood a Tokaji borvidéken, ezúttal 8 új településen. A program célja, hogy felhívja Magyarország figyelmét a Tokaji borvidék egyedülálló adottságaira, természeti-, kulturális- és épített örökségére, évszázados hagyományainak ápolása mellett, a megújulásra való törekvésére, a bor és az építészet kapcsolatára. Idén is közel 150 építész és diák érkezik a régióba Magyarország összes egyetemi építészeti képzéséről és a Magyar Képzőművészeti Egyetemről a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács támogatásával. A diákok 10 projektet építenek fel az ország kiváló építészeinek vezetésével.

A projektek:

Bekecs

Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara a szakrális hangulatra és a természeti környezetre reflektáló Táltos sátrat emel a bekecsi Nagy-hegyre vezető tanösvényre

Bodrogkeresztúr

Magyarországon töltött 13 éve alatt Bodrogkeresztúr kabala-állatává vált Fülöp gólya. A kecses szárnyaival oltalmat adó, fentről mindent látó gólyát idézi meg a Pécsi Tudományegyetem Bodrog partján elhelyezett kilátópontja.

Bodrogkisfalud

A környékbeliek hivatásszerűen gyűjtötték az uszadékfát a Bodrog árteréből. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tűz-Víz Néző néven uszadékfából épít pihenő- és tűzrakó helyet a kis tóhoz.

Golop

A Vadnyugatot idéző elhagyatott vasútállomás mellé a Magyar Képzőművészeti Egyetem a helyi kádárok hordó-lerakatai által inspirált építményt kreál.

Rátka

A sváb település eredet-történetébe egy Kakast költött és épít fel a Széchenyi István Egyetem.

Szegi

A Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete a település központi parkjába készít patakparti ülőhelyeket.

Szerencs

A Debreceni Egyetem Füstölő nevű építménye optikai illúzióként idézi meg a Szerencsi Cukorgyár műemlék épületének kémény-füstjét.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a fák koronájára néző kilátót épít a városhoz közeli fenyvesben.

Tarcal

A Szent István Egyetem, Tájépítészeti és Településtervezési Kara a temető úti álpincesorhoz épít naplemente-néző ülőhelyet a helyieknek.

a Budapesti Metropolitan Egyetem a tarcali focipálya lelátójához készít fedelet, hogy az időjárás viszontagságai ne gátolják a szurkolókat

A projektek célja, hogy a fiatalok és vezetőik ráhangolódjanak a helyi jellegzetességekre és az Y-generáció friss gondolataival bővítsék a régió megújulásának diskurzusát. A diákok egy héten keresztül fognak építeni, hogy projektjeiket megvalósítsák, amely számukra felbecsülhetetlen gyakorlati tapasztalatot jelent majd az egyetemek elméleti-fókuszú képzését kiegészítve. A felsőoktatási intézmények második alkalommal építették be tantervükbe a programot, így lehetőség nyílik arra, hogy még alaposabban előkészített, még inkább a helyszín adottságaihoz illesztett, funkcionális és jól használható alkotások szülessenek. Hello Wood, az ország legismertebb építészeti oktatással foglalkozó stúdiója, akik Csóromföldétől Argentínáig tartanak nemzetközi építészeti táborokat, és Torontótól Londonig jegyzik munkájukat. A borvidéki táborról így nyilatkoztak:

“Tokaj-Hegyalja gazdag hagyatékkal rendelkező régió. A magyar történelem viszontagságai és a jelenlegi társadalmi egyenlőtlenségek miatt identitása komplex, amelyhez mi a társadalmilag érzékeny építészeti oktatás eszközeivel közelítünk. Sok fiatal építész új látószöget hoz majd, a megszokott narratívák helyett, és segít felpezsdíteni a térség identitásához kapcsolódó közös gondolkodást. Ezért szerveztük meg, hogy egy héten keresztül az ország összes építészeti képzése ide koncentráljon és friss gondolatokkal reflektáljon az térségben tapasztalt társadalmi-, kulturális-, épített- és természetes környezetre.”.

A programot a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács támogatja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek