2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Minden, amit a stresszválaszról tudni érdemes

A stresszválasz tulajdonképpen egy reakció, amit a stresszes helyzetekben érzünk. Az állandó stressz lassan az életünk részévé válik, így nagyon kevesen vannak, akik önfeledten élik mindennapjaikat. A naponta bennünket érő kihívások és megmérettetések mindenkinél kiváltják a stresszt, amelyre testünk stresszválaszokkal reagál.

A bizonytalan élet, a munkahelyi problémák, a mindennapos katasztrófák a világban nagyon nagy nyomást helyeznek ránk. Például a Túlélők Viadala társasjáték segítséget nyújthat a nehéz helyzetekre való felkészülésre.

Pontosan mi idézheti elő a stresszválaszt?

A naponta bennünket érő külső és belső hatások, amelyekkel kapcsolatban azt érezzük, hogy fenyegetően hatnak ránk, stresszt váltanak ki. A stresszre adott válaszok személyenként eltérőek lehetnek, ahogy a kiváltó okok is.

Ma már talán a munkahelyi gondok vezetik a statisztikát, hiszen mindenkire nagy nyomás nehezedik. Emellett meg kell említenünk a betegségeket, a folyamatos aggódást és az állandó rohanást is. Ezek a dolgok olyan mértékű félelmet váltanak ki belőlünk, amelyre stresszválasszal reagálunk.

Mi történik velünk ilyenkor?

Megnövekedik a pulzusszámunk, izzadás tör ránk, emelkedik a vérnyomásunk, valamint az idegrendszerünk aktiválódik. A hosszabb ideje fennálló stressz számos egészségügyi problémát okozhat. Mindenkinek meg kell tanulnia, hogy miként tudja kezelni a stresszt, hiszen ez ellen csak így lehet védekezi.

Amint stressz ér bennünket, a testünk azonnal reagál. Tulajdonképpen a túlélésünk érdekében cselekszik, hiszen érzi, hogy valami nagyon nincsen rendben. Az agyunknak ekkor számos területe lendül akcióba, azaz az amygdala a hypothalamus felé küld figyelmeztető jelzést és az képes aktiválni a szimpatikus idegrendszert. Ennek hatására emelkedik meg a pulzusszámunk és esetleg a vérnyomásunk is, hiszen az agyunknak oxigénre és az izmainknak glükózra van szüksége.

A vérünk megtelik adrenalinnal amit a mellékvesénk termel, és így az agy vérellátása fokozódik. Ez segít majd az éberségben és az összpontosításban. A szimpatikus idegrendszerünk támogatja a légzés fokozását, hiszen a testünk oxigénellátását növelnünk kell, hogy túléljük a stresszes helyzetet. Emellett ekkor jelennek meg a szorongásos tünetek és a pánik érzése is.

Hogyan csökkentsük a szorongásunkat?

  • Lélegezzünk mélyeket, hiszen az segít az ellazulásban!
  • Végezzünk bármilyen testmozgást, hogy csökkentsük a stresszválaszt. Ez lehet egy sima séta is.
  • Pihenjünk le egy kicsit, hiszen az megnyugtatja a szervezetünket!
  • Amennyiben úgy érezzük, hogy nagy a baj, akkor bátran kérjünk segítséget, akár a munkatársaktól is.
  • Legyünk türelmesek és próbáljunk meg változtatni azokon a dolgokon, amelyek rossz érzést válthatnak ki belőlünk!
  • Mindig a jelenben éljünk! Ne foglalkozzunk állandóan a holnappal vagy a múlttal, mert az szintén aggódásra adhat okot.
  • Próbáljuk meg az elengedést! Ne foglalkozzunk olyan dolgokkal, amivel gyakorlatilag nem is kellene!
  • Keressünk egy hobbit, ami segít lekötni a figyelmünket és örömmel tölt el bennünket.

Nagyon fontos a kiegyensúlyozott élet megteremtése, törekedjünk erre minden egyes nap!

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…