Helyszín
Bajor Gizi Színészmúzeum
1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.
Időpont
2024. június 22. 18:00 – 2024. június 23. 01:00
Belépő
A programok karszalaggal látogathatók.

Program:

18:00–19:00
Könyvbemutató Benedek Miklós – Vajda Katalin: Maradok tisztelettel, Benedek Miklós
Közreműködik: Vajda Katalin, a kötet társszerzője és Hirtling István színművész

„Megannyi sikeres szerep után Benedek Miklós most a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról, a saját életéről mesél. Együtt sírhatunk és nevethetünk a pályatársakkal, az idősebb és a fiatalabb kollégákkal, a barátokkal és a családtagokkal. A gyerekkortól a jelenkorig tartó történetben minden szóba kerül: a sikerek, a mindennapi örömök mellett a kudarcok és a megrendítő családi tragédiák is. Benedek Miklós társa a könyv megalkotásában egy régi jó barát, az író Vajda Katalin volt, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.”  (A könyv kiadói fülszövege)
A könyvbemutatót követően a kötet megvásárlására és dedikálásra is lesz lehetőség.

 

19:00–19:45
Tárlatvezetés a Kulisszák között – Az olvasópróbától a premierig című állandó kiállításban
Közreműködik: Murányi Tünde színművész és Gajdó Tamás színháztörténész.

A Bajor Gizi Színészmúzeum emeletén a Kulisszák között – Az olvasópróbától a premierig című állandó kiállítás a színházi alkotófolyamatot bemutatva vezeti végig a látogatót a magyar színháztörténet kiemelkedő pillanatain, idézi fel a színházművészet felejthetetlen alkotóit.

Regisztráció szükséges a szebenyi.agnes@oszmi.hu  e-mail-címen.

 

20:00–21:00
Könyvbemutató és filmvetítés
Kurutz Márton – Zágoni Bálint: Janovics Jenő – A kolozsvári filmgyártás megteremtője
Közreműködik: Kurutz Márton filmtörténész

„A gazdagon illusztrált képes album a magyar filmtörténet egyik fontos úttörője, Janovics Jenő pályáját mutatja be. Az erdélyi színházigazgató életének hetvenhárom évéből mindössze hétben foglalkozott aktívan filmkészítéssel, de produceri és rendezői munkássága ilyen rövid idő alatt is felbecsülhetetlen hatású volt. Műhelyéből került ki a teljes magyar némafilmgyártás közel egytizede, és világhírnévig jutó rendezők, színészek karrierjét indította el. A gazdagon illusztrált, korabeli forrásszövegekkel kísért anyag nemcsak Janovics mára már nagyrészt elveszett filmjeiről, de az általa megszervezett közösségről és a körülötte formálódó izgalmas alkotói-szellemi közegről is áttekintést ad. A szerzők célja, hogy olvasmányos módon, ugyanakkor tudományos igényességgel, a legújabb kutatási eredmények felhasználásával rajzolják meg a magyar filmtörténet egyik meghatározó alkotójának szakmai életútját.” (forrás: Nemzeti Filmintézet)
A könyvbemutatót követően a kötet megvásárlására és dedikálásra is lesz lehetőség!

Regisztráció szükséges a szebenyi.agnes@oszmi.hu e-mail-címen.

 

21:00–22:00
A Színház- és Filmművészeti Egyetem III. éves bábosztályának előadása. Osztályvezető tanár: Fabók Mariann.

ERZSÓKA (A Fabók Mancsi Bábszínház előadása)
Játék ötvenhárom percben. Tízéves kortól ajánlott.

E szép mesében apóka, anyóka, s ezeknek három leánya körül tekereg a történet fonala. E szálat guvadt szemű, rusnya bekácska, fortélyos boszorkány, s rossz nénék gombolyítják. Ha meg nem ijednek, s félúton haza nem szaladnak, megláthatják, mily nagy ereje van két fiatal szép, tiszta, igaz szerelmének.

APÓKA: Zöldi Ákos Tamás
ANYÓKA: Barabás Bíborka
LEGIDŐSEBB LEÁNY: Hus Laura
KÖZÉPSŐ LEÁNY: Dömötör Anna Viktória
ERZSÓKA: Russa Karina, Szakács Nadin, Novák Flóra
BEKÁCSKA: Lajhó Máté, Simon András, Zöldi Ákos Tamás
FÁINTOS LEGÉNY: Simon András, Zöldi Ákos Tamás, Lajhó Máté
BOSZORKÁNY: Novák Flóra, Barabás Bíborka, Hus Laura
MESÉLŐ: Szakács Nadin
Az előadás szereplői a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész hallgatói.

ZENEI FELKÉSZÍTŐK: Navratil Andrea, Keresztes Nagy Árpád
RENDEZŐ: Fabók Mariann

 

22:00–23:00
Kis éji zene: Darvas Kristóf (zongora)

Darvas Kristóf zeneszerző alighanem mindenkivel fellépett már az underground zene világában, de sokoldalúságáról irodalmi estek, bárzongorák, színészek és némafilmek sztárjai is tanúskodhatnának. Fő hangszere a zongora, de játszik harmonikán és gitáron is.

 

23:00–0:30
Kertmozi Tordy Géza emlékére: Amerikai cigaretta (rendező: Dömölky János)

A Csurka István írásából készült film a hetvenes évekbeli magyar értelmiség korhangulatának drámai-ironikus leírását adja. Hőse Ebes László író (Tordy Géza), aki nehezen tudja feldolgozni sikerét, elismertségét, díjait, ezért megmerítkezik a külvárosi nyomorban. Találkozik két fura, ám rokonszenves utcaseprővel (Gobbi Hilda, Makláry Zoltán), akikkel önkéntes száműzetésének idejét tölti. „Sokat tud ez a film a szegénységről, a szerelemről, az álmokról” – jellemezte kedvenc filmjét Tóth Krisztina költő.

 

Kiállításaink a Bajor Gizi Színészmúzeumban: 

Magyar nyelvű színjátszás Petőfi korában 1823–1849 

Kulisszák között – Az olvasópróbától a premierig

„Szép ház nagy park közepén…”

Büchner a magyar színpadon

Csillagok között – Pillanatképek a 70 éves Astra Bábegyüttes életéből

 

A programok karszalaggal látogathatók. Karszalag a Bajor Gizi Színészmúzeumban is vásárolható  2024. június 8-tól nyitvatartási időben.
Ára: felnőtt 3000 Ft; 6–18 év között 1500 Ft, 6 év alatt a belépés ingyenes. Karszalaggal valamennyi fővárosi múzeum és kiállítóhely látogatható.
A karszalag felmutatása a BKK – Múzeumok Éjszakája 2024 – körjáratain ingyenes utazásra jogosít. A Bajor Gizi Színészmúzeum a 2-es budai buszjárattal közelíthető meg. (Németvölgyi úti megálló)

 

Töltse velünk az éjszakát!