2024. 07. 3. szerda

Kornél, Soma
1 EUR 396 HUF
1 GBP 467 HUF

Tehetségnap, ÉlményMűhely a Miskolci Egyetemen

Látványos kémiai és fizikai kísérletek, mintaper, nanomedicina, matematikai testépítés és időutazás zometool-készlettel; Escher periodikus mintái háromdimenziós testek felületén; ismerkedés a Poliuniverzummal – egyebek mellett ilyen programok teszik izgalmassá a Miskolci Egyetemen május 6-án, pénteken tartandó Tehetségnapot, melyre a közép- és általános iskolák diákjait, tanáraikat és szüleiket várják a szervezők. A cél: megismerni a középiskolák tehetséggondozó programjait, azok eredményeit, a tehetséges diákokat, és azt a munkát, mely lehetővé teszi a tehetségek kibontakozását. Szándék ugyanakkor megismertetni ennek az útnak a folytatását, a Miskolci Egyetem falai között zajló tehetséggondozó programokat is. S nem véletlenül e napon, hiszen míg a végzős diákok érettségit írnak, addig alsóbb évfolyamos diáktársaik számos új, tapasztalati ismeretet szerezhetnek itt, melyek még felkészültebbé tehetik őket a későbbi érettségire.
Ennek jegyében a díszaulában délelőtt 9-től délután 5 óráig tartanak a programok. Az egyetemi tehetséggondozás eredményeit a karok a standjaikon, valamint a tanszéki laboratóriumokban, könyvtárakban mutatják be. A középiskolai tehetségműhelyek pedig egymást váltva mutatkoznak be. Ezzel párhuzamosan műszaki, természettudományos, társadalomtudományi, egészségügyi és zeneművészeti vetélkedőkön, kvízeken vehetnek részt a vendégek, illetve tematikus kerekasztalok és műhelybeszélgetések várják őket.
Egyebek mellett olyan izgalmas programpontok, bemutatók színesítik majd a napot, mint fényjelenségek a kémia területéről, látványos fizikai kísérletek, elektronmikrószkóp, mintaper a mintatárgyalóban, bölcsész kvízjáték, kísérletezés GEOMAG-gal, digitális laboratórium-fejlesztés és életmentő nanomedicína. Itt lesz a Tempus Közalapítvány is, melynek információs pultjánál tanárok, diákok és intézmények számára kiírt aktuális pályázati lehetőségekről lehet érdeklődni, pályázati tanácsadást igénybe venni.
Az A/1-es épület harmadik emeletén élményműhelyek szórakoztatják és oktatják a résztvevőket. Az érdeklődők megismerkedhetnek egyebek mellett a fullerén és a geodézikus gömb hasonlóságával, történetével, periodikus mintákkal, a Poliuniverzum, egy léptékváltásos szimmetrián alapuló játék pedig izgalmas időtöltést kínál.
Az ÉlményMűhely mozgalom először látogat Miskolcra a matematikai gondolkodás kulturális, művészeti, építészeti és interdiszciplináris beágyazottságának sokszínű bemutatása céljával. A nap programját színesítve, igazán élménydús és érdekes programokra számíthatnak a résztvevők „A tudományos utánpótlás-nevelés és a műszaki, informatikai életpálya elismertségének növelése a Miskolci Egyetem stratégiai céljaival összhangban” című, TÁMOP-4.2.3-08/1-2008-0007 számú projekt támogatásával, az egyetem és a Városi Pedagógiai Intézet, valamint a középiskolák közös szervezésében megvalósuló Tehetségnapon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …
„Elf Bar” roadshow
Tavasszal közel nyolcszáz fiatalt szólított meg országjáró körútján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága a NAV Képzési, Egészségüg…