2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Vándorkupáért versenyeznek az EU-jogról

Hetedik alkalommal rendez perbeszédversenyt a Miskolci EU Vándorkupáért az Európajogi és Nemzetközi Magánjogi Tanszék. A szóbeli döntőt május 5-6-án tartják a Miskolci Egyetem jogi karának mintatárgyalójában. A versenyt hazánk Európai Unióhoz csatlakozásának évében, 2004-ben alapította a miskolci Állam- és Jogtudományi Kar Európajogi és Nemzetközi Magánjogi Tanszéke. A cél, hogy a joghallgatók és a már végzett jogászok számára is közelebb hozza az uniós jogot, illetve annak gyakorlati alkalmazását. A verseny specialitása, hogy egy hipotetikus jogeset kapcsán kell a csapatoknak „mindkét oldalról” megvédeniük az álláspontjukat: az idei verseny alkalmával a Törvényszék ítélete ellen kell fellebbezniük a Bírósághoz, továbbá a másik oldalról válaszbeadványt kell megfogalmazniuk. További specialitása a versenynek – a többi perbeszédversenytől eltérően –, hogy kétfordulós: a csapatoknak először írásban kell kifejteniük a jogi álláspontjukat, majd azt a szóbeli meghallgatáson kell megvédeniük. Az idei fiktív jogeset tárgya a géntechnológiával kezelt GMO-X-007-es komló Európai Unión belüli forgalomba hozatalával és felhasználásával kapcsolatos. Az idei jogeset – csakúgy mint a verseny története során a korábbi alkalmakkal – gyakorlati jellegű, olyannyira, hogy magához a luxemburgi Európai Unió Bíróságához érkezett keresetek alapjául szolgáló – folyamatban lévő – ügyekkel kapcsolatban is tesznek fel kérdéseket a jogeset írói. Ezek megválaszolásához az uniós jog mélyebb ismerete, és igazi jogászi gondolkodásmód szükséges.

A Vándorkupa a versenyen nyerhető el: a szekció legeredményesebb csapata nyeri el, és a következő Vándorkupáig birtokolja. A joghallgatók szekciójában eddig a Debreceni és Miskolci Egyetem joghallgatóiból álló csapatok nyerték el a Vándorkupát, míg a verseny fiatal jogászok szekciójának győztes csapatai között voltak debreceni megyei bírósági fogalmazók, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) EU Szakjogász csapata, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságról és a Fehérgyarmati Városi Bíróságról érkezett fogalmazókból álló csapat, illetve a Legfelsőbb Bíróság tanácsjegyzőjéből és a PPKE-ÁJK V. évfolyamos hallgatójából álló csapat is.
Az idén összesen 14 – 3-3 fős – csapat verseng a 2 Miskolci EU Vándorkupáért: az „A szekcióba” (Joghallgatók szekciója) idén 10 csapat nevezett, míg a „B szekcióban” (Fiatal jogászok szekciója: a már végzett, de szakvizsgával még nem rendelkező jogászok) 4 csapat fog versenyezni.
A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán nagy hagyományokra tekintenek vissza a perbeszédversenyek, rendeztek már ilyet a jog különféle szakterületein, egyebek mellett agrár-, munka- és Európa-jogból, angol és magyar nyelven is. A gyakorlat-orientált képzés nagy hangsúlyt kap tehát a jogi oktatásban – ehhez a mintatárgyaló is kiváló kereteket biztosít.

A verseny ugyanakkor nyilvános – így a jogászpálya, az országban egyedülálló módon két „Kiválósági hely” címmel rendelkező miskolci jogászképzés – melynek Deák Ferenc Doktori Iskolája Miskolc város Nívódíjával is büszkélkedhet – iránt érdeklődő középiskolások számára is meghatározó élmény lehet a tárgyalásrészletek meghallgatása.
A megmérettetés jelentőségét mutatja az is, hogy a zsűri tagjai az Európai Unió Bíróságának tisztviselői lesznek az egyetem oktatói mellett.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…