2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Azonnali cselekvést követel a Jobbik a külhoni magyar támogatások ügyében

A Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) május 1-jén közös közleményt adott ki: „A határon túli magyarság forrásait a jövőben kezelő Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. bejegyzése a Fővárosi Bíróságon 2011. április 18-án megtörtént”. Már az is felvet kérdéseket, hogy ez a közlemény miért késett két hetet, de ez eltörpül ahhoz képest, hogy magának az Alapnak a bejegyzésére miért csak most került sor. A Bethlen Gábor Alap létrehozásáról szóló törvényt az Országgyűlés tavaly decemberben sürgősséggel fogadta el. Akkor még annyira sürgős volt az ügy, hogy a november 26-án, pénteken benyújtott javaslatot már november 29-én, hétfőn tárgyalták is az illetékes bizottságok. A Jobbik már akkor is felháborodásának adott hangot, amiért egy ilyen súlyú javaslat áttanulmányozására csupán egy hétvégét hagyott a kormány.

Azóta négy hónap telt el. Érthetetlen és felfoghatatlan, hogy ilyen hosszú idő alatt a kormány nem volt képes egy saját maga által kezdeményezett, törvény alapján létrehozott Zrt. bejegyzésére. Hónapok óta bizonytalanságban tartják a határon túli magyar szervezeteket: a Szülőföld Alap már megszűnt, a BGA pedig még nem jött létre; a folyamatban lévő pályázatok kifizetése akadozik, az újak kiírására pedig az Alap hiányában sor sem kerülhetett. Sőt, az erdélyi oktatási-nevelési támogatások kiírása további heteket késhet a budapesti nemzetpolitikai káosz miatt. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár eközben csak kommunikál, előad, tájékoztat, roadshow-zik szerte a Kárpát-medencében, ahelyett, hogy dolgozna és érdemben is tenne valamit a külhoni magyarok sorsának jobbítása érdekében. Fontos munkát végző szervezetek lehetetlenülhetnek el, nyári programok sora került veszélybe. Az érintetteknek elegük van már a szép, de üres szavakból, és végre tetteket várnak!

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy tekintse át az elcsatolt területeinken élő magyarok számára rendelkezésre álló pályázatokat, és haladéktalanul intézkedjen a már megítélt, de ki nem fizetett összegek folyósításáról. Emellett a legrövidebb időn belül gondoskodjon a már most is elkésett pályázati kiírásokról is! A Jobbik követeli a Bethlen Gábor Alap bejegyzési folyamatának kivizsgálását és azoknak a felelős személyeknek a megnevezését, akik hibájából a BGA-t csak négy hónappal a megalakításáról rendelkező törvény elfogadása után sikerült bejegyezni, és akik miatt így a pályázatok idei kiírására is csak jelentős késéssel kerülhet sor.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek