2024. 05. 6. hétfő

Frida, Ivett
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF

Tanévnyitó a Miskolci Egyetemen

Csaknem négyezer új hallgatóval gazdagodva, ünnepi egyetemi szenátusi ülés keretében nyitották meg a 2010/2011-es tanévet az ország első Felsőoktatási Minőségi Díjas egyetemén szeptember 4-én, szombaton.

A hagyományok szerint a Miskolci Egyetem új hallgatóinak eskütétele után Káli Sándor polgármester jelképesen átadta a város kulcsát az egyetem első évfolyamos hallgatóinak.
A PhD doktorok avatása, habilitációs és más oklevelek mellett kitüntetéseket is átadtak: a Miskolci Egyetem Szenátusa tiszteletbeli doktori címet adományozott Prof. Dr. Eric G. Eddings, a Utahi Egyetem Vegyészmérnöki Tanszékének professzora, a Miskolci Egyetem Energia- és Minőségügyi Intézetének aktív szakmai partnere számára.

KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJASOK
A kiemelkedő tanulmányi vagy szakmai eredményt elért hallgatók a tanévnyitón vehették át a Köztársasági ösztöndíjat. Az ösztöndíj odaítélésének főbb szempontjai között szerepelt a kiemelkedő tanulmányi eredmény és nyelvismeret, valamint a szakmai területen nyújtott kimagasló teljesítmény.
A Miskolci Egyetem idei köztársasági ösztöndíjasai:

MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR
Czeglédi Balázs
Lux Marcell
Molnár Zoltán
Pánya István
Pető Marietta
Serfőző Róbert
Tóth Bence

MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR
Dobó Zsolt
Kulcsár Tibor
Papp Judit
Tokár Monika

GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR
Bérczi Dániel József
Bodó Lajos
Farkas Máté
Gáspár Marcell Gyula
Gönczi Dávid
Jászkai Tamás István
Kerékgyártó Tímea
Lengyel Ákos József
Majoros Péter
Nagy Balázs

Nagy Ferenc
Olasz Attila
Parádi Attila
Prém László
Sarvajcz Kornél
Szabó Gábor
Szamosi Zoltán
Szkárosi Szabolcs
Sztankovics István
Unhauzer Edina
Vágó Tamás

ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR
Csordás Tamás
Juhász Petra
Rónai Orsolya
Sztankó Ágnes Márta
Torma András
Udvarhelyi Bence

GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR

Béres Laura
Borodavko Beáta
Lenkey Gyöngyvér
Orosz Andrea
Tóth Orsolya

Varga Ilona Viktória
Vatamány Bella
Vizkeleti Anna

BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR
Barna lászló
Dovák Dávid
Fazekas Gabriella
Hornyák  Máté
Nagy Éva
Putz Orsolya
Vida Jamina

EGÉSZSÉGÜGYI KAR
Elek Zsófia
Botos Judit
Kanalas Szílvia

COMENIUS TANÍTÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR
Oláh Klaudia
Borkuti Anna
Bágyi Boglárka

BARTÓK BÉLA ZENEMŰVÉSZETI INTÉZET
Valentiny Gábor

MINDEN EDDIGINÉL TÖBB JELENTKEZŐ
Minden eddigit felülmúlt a Miskolci Egyetemre jelentkezők száma 2010-ben, így határozottan stabilizálta a már tavalyi mutatószámaival is erősített pozícióját a Miskolci Egyetem. Mint az a ponthatárok első értékeléséből kiderül, ez egyebek mellett az összes jelentkező, az első helyen jelentkezők, az államilag támogatott képzésre felvettek, valamint a mesterszakra felvettek számának növekedésében is megmutatkozik.
A július 22-én megállapított ponthatárok és a pótfelvételi eredmények alapján összesen 3838 új hallgató kezdi meg tanulmányait a Miskolci Egyetemen a 2010/2011-es tanévben.
A Miskolci Egyetemre a 2009. évi összes jelentkező (8024 fő) számához képest mintegy 4 százalékkal nőtt az idén a jelentkezők száma (8357). Az Észak-magyarországi régió vezető felsőoktatási intézményét első helyen megjelölők száma ugyancsak folyamatos emelkedést mutat az elmúlt években: 2008 óta (akkor 3190; 2009-ben 4394) mostanra 4531-re emelkedett. A jelentkezések és a felvettek tekintetében a Miskolci Egyetem korábbi pozícióját megőrizve, az országos rangsor 11. helyén szerepel.
Kiemelkedő jelentőséggel bír ez a pozitív tendencia, hiszen a felsőoktatási intézmények közötti, egyre erősödő verseny ellenére is egyértelműen mutatja a Miskolci Egyetem népszerűségét, azt a tényt, hogy egyre többen biztosak abban, hogy az itt szerzett diplomára szeretnék alapozni az életüket.

Legnépszerűbb alapszakok az egyes karokon, a felvettek szerint:
Állam- és Jogtudományi Kar: jogász
Bartók Béla Zeneművészeti Intézet: klasszikus zongora szakirány
Bölcsészettudományi Kar: kulturális antropológia
Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar: tanító
Egészségügyi Kar: egészségügyi szervező és orvosi laboratóriumi képalkotó diagnosztikai analitikus
Gazdaságtudományi Kar: gazdálkodás és menedzsment
Gépészmérnöki és Informatikai Kar: gépészmérnök
Műszaki Anyagtudományi Kar: anyagmérnök
Műszaki Földtudományi Kar: műszaki földtudományi

A mesterképzések tekintetében kiemelkedő adat, hogy a tanévben  csaknem 900 mesterszakos hallgató tanul majd, egy részük már ez év februárjától, keresztfélévesként. A mesterszakos hallgatók több mint egyharmada a Bölcsészettudományi Kar hallgatója.

Az intézmény lezárta napjainkra a Bologna-rendszerre való átállást, s folyamatosan bővülő, korszerű, megújult alap- és mesterképzéseit a munkaerő-piaci igényekhez igazítva hirdeti hallgatóinak.
Folytatódik a tanévben az egyetem eddigi legnagyobb, európai uniós forrásra is támaszkodó infrastrukturális beruházása is: egy több mint 6 milliárd forint értékű nagyprojekt indításának kapujában áll, mely részben építészeti beruházást, részben gépek, berendezések beszerzését teheti lehetővé. Olyan berendezésekét, melyek a műszaki képzések színvonalának emelése mellett a kutatást és a versenyszférát is szolgálják. Hiszen az egyetem a régió szolgálatában áll, s ennek erősítésére további fejlesztéseket tervez, nagy beruházásokban vesz részt.

PRIMUS ÖSZTÖNDÍJ
A tanévnyitó előtt, szeptember 4-én adták át az Állam- és Jogtudományi Kar tavaly alapított ösztöndíját, a Miskolci Jogi Kari Primus Ösztöndíjat a 2010. évi felvételi eljárásban kiemelkedő eredményt elért hallgatóknak. Az ösztöndíj összege 100 ezer forint, amelyet a tanév első félévében öt egyenlő részletben kapnak meg a hallgatók. Az idei ösztöndíjasok:

Baksy Emese
Demkó Daniella
Kecskeméti Ágnes
Kiss Lilla Nóra
Kocsis Loránd
Magda László
Majoros Tünde
Nyíri Adrienn
Pecsenye Máté
Tarr Ágnes

Kutatók éjszakája
A tanév első nagyrendezvénye a Kutatók éjszakája lesz szeptember 24-én. Az elmúlt évek sikerei után újra kinyílnak a Miskolci Egyetem laboratóriumai, s számos természettudományi kísérlet aktív résztvevőivé válhatnak az érdeklődők. Lesz kincskeresés, térinformatika, megismerhetjük az anyagok mikrovilágát, a láthatatlan információ terjedését, a mágneses levitációt, járhatunk vízen, fúrhatunk olajkutat. Mindezt számos társadalomtudományi és művészeti program is gazdagítja, s ki tudja, meddig sorolhatnánk még a tudomány világába kalauzoló izgalmas, egy éjszakás kalandunkat!
A látogatók még aktívabb részvétele okán a szervezők kvízjátékkal is készülnek: a 13+1 kérdésre helyesen válaszolók élő kvízműsorban vehetnek részt szeptember 24-én éjjel. A játék részletei és a szeptember 20-ig kitölthető online teszt a http://ipc.sze.hu/kutatok-ejszakaja-2010/ webcímen találhatók.
Az idén is lesz ugyanakkor fotópályázat: a tudomány rejtett, titkos világában tett „utazás” élményeit, emlékeit a sárospataki és a miskolci programokon megörökítők beküldhetik digitális fotóikat a kutej-me@uni-miskolc.hu e-mailcímre szeptember 30-ig.
Számos izgalmas programmal várja tehát látogatóit szeptember 24-én a Kutatók éjszakája Miskolcon (a Miskolci Egyetemen és a Szinva teraszon), valamint Sárospatakon (a Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar épületében).

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek