2024. 07. 4. csütörtök

Ulrik
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Szódát vegyenek!

a PIM-Kazinczy Ferenc Múzeum legújabb – 2019. október 3-án 16 órakor – nyíló időszaki tárlata

 „Egy korty történelem” – így foglalható leginkább össze a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeumában nyíló legújabb időszaki tárlat a „Szódát vegyenek!”. Az 1800-as években hódító útjára indult szikvíz története egybeforr a magyar iparosság történetével, „múltja mögé tekintve kirajzolódik belőle számos történelmi érdekesség” – állítja róla Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója, a tárlat kurátora.

A kiállítás olyan kérdéseket is megválaszol, hogy mennyire töltött be fontos szerepet a magyarság életében a szóda és mennyire tartoztak a városképhez a díszes szódásüvegek, vagy éppen a lóval, szamárral baktató szikvizes kocsik.

Fénykorában, a XIX. századi Magyarországon a szikvízkészítést a harmadik legnagyobb iparágként jegyezték. Maga a szóda pedig olyan közszükségleti cikk volt, mint a tej és a kenyér. Igazi kultuszital. Közel 200 éves története során olyan népszerűségre tett szert, hogy meghatározta minden népréteg és társadalmi osztály fogyasztási szokásait hazánkban.

A tárlat mégsem egy letűnt iparágat mutat be, hanem történeti bevezetést ad a ma már Magyar Értéktárban jegyzett és napjainkban is népszerű szikvíz megismeréséhez.

A „Szódát vegyenek” a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vándorkiállításaként érkezik Sátoraljaújhelyre.

A tárlat 2004 óta, 15 éve járja az országot, és most, egészen 2020. január 20.-ig az aszú szülővárosában hirdeti a szikvíz értékei mellett többek között azt is, hogy a szóda feltalálása nélkül kevesebb lenne a világ; például a művészeket is megihlető fröccsel. Így a tárlatban megjelenik a szóda irodalomra, zenére és képzőművészetekre gyakorolt hatása; miközben bemutatja a történetét, a gyártási folyamatát, a forgalmazását és a hozzá kapcsolódó használati eszközöket – pl. nagyüzemi töltőgépeket, palackokat. Utóbbiakat úgy is, mint politikai üzenetek továbbítóját, korabeli marketingeszközt.

A tárlat Jedlik Ányosról, a magyar szikvízgyártás atyjáról is megemlékezik.  A természettudós, bencés szerzetes új módszert talált fel a mesterséges ásványvíz előállítására. Habár a szénsavas víz előállítási módját eredetileg az angol tudós-pap, Joseph Priestley fedezte fel, a magyar szikvízgyártás alapjait olcsóbb és hatékonyabb eljárásával Jedlik vetette meg hazánkban.

A helyi tárgyakkal aktualizált vándortárlatban a látogatók megtekinthetik a Kazinczy Múzeum gyűjteményraktárában őrzött szódavizes palackokat. A különleges formájú és színű üvegek között megtekinthető lesz a Widder Gyula nevével ellátott is. A gyógyszerész egyike volt azoknak a városi patikusoknak, akik a szikvízgyártásból szereztek jelentősebb vagyont.

A 2019. október 3-án 16 órakor nyíló kiállításon szakmai tárlatvezetést tart Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

ÚJRA TÁNCPARK!
Nyáresti táncelőadások és interaktív programok a parkban Júliusban még javában tart majd az évad a Nemzeti Táncszínházban. Az elmúlt évek sikerpro…
Megtámadták a bankszámláját
Ismét lecsapott az álbankár, egy tiszatarjáni sértett számláján lévő közel 4 millió forint vált köddé. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapit…