2024. 05. 4. szombat

Mónika, Flórián
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
Somogyi Győző grafikái a REÖK-ben

Somogyi Győző grafikái a REÖK-ben

Somogyi Győző grafikái a REÖK-benA Munkácsy-díjas, Kiváló Művész alkotásai Szegeden

Somogyi Győző több mint 60 grafikája tekinthető meg szeptember 10. és október 31. között a szegedi REÖK-ben.

Somogyi Győző grafikáiból rendeztek tárlatot a REÖK-ben. Az 1942-ben született Munkácsy-díjas, Kiváló Művész a ’70-es években kezdett el grafikákat készíteni.

Somogyi Győzőnek mindig szívügye volt nemzetünk történelme. Nevéhez fűződik a magyar történelem neves katonaszemélyiségeiről készített portréiból összeállított ikonosztáz, a Magyar hősök arcképcsarnoka. Kiemelt érdeklődéssel tanulmányozta a magyar huszárság történetét, ő maga hagyományőrző huszár. Az író vénával is megáldott művész több könyvet adott ki, amelyben a huszárság történetét, hagyományait illetve viseletét tanulmányozta. Jelentősek a magyar huszárok viseletéről készített grafikái is, melyek többek között ezen kötetben illusztrációként is megjelentek.

A REÖK-ben megrendezett kiállítás egy válogatás a művész korai grafikáiból, mely segítségével munkásságának sokrétűségébe nyerhetnek bepillantást.

Művei témáját a magyar történelemből, a vallásból, ill. a hétköznapi életből meríti. Történelmünkből a sorsfordulók iránt érdeklődik. Ezen a kiállításon is láthatóak grafikák, amelyeket a 1848-as forradalom és szabadságharc, vagy éppen az 1956-os forradalom ihlettek. Számos munkájának áll középpontjában a Történelmi Magyarország tájai és főbb nagyvárosai.

A történelmi hősök megformálása nem hasonlít a korábbi közhelyszerű ábrázolásokra: figurái groteszk hatást keltenek arcuk és kezük felnagyítása miatt. Ugyanakkor maximális korhűségre törekszik, illusztrációi tudományos igényűek.

A vallás területéről, a világ legősibb létértelmezéséből a mítoszok, a csodák vonzzák, néhány lapját a Biblián túl az apokrif írások is ösztönzik. Jézus alakja és életének eseményei különösen érdeklik, ábrázolásában felismerhető a falusi templomok sajátos ikonográfiája.

Somogyi Győző grafikáit megnézhetik szeptember 10-től október 31-ig, Szegeden a REÖK-ben, a Tisza L. krt. 56. szám alatt.

Somogyi Győző grafikái a REÖK-ben

Somogyi Győző grafikái a REÖK-ben

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek