2024. 05. 2. csütörtök

Zsigmond
1 EUR 391 HUF
1 GBP 457 HUF

Elindult az ÁSZ és Miskolci Egyetem közös képzése

Megkezdődött az Állami Számvevőszék és a Miskolci Egyetem közös közszolgáltatási teljesítménymenedzsment képzése, ami az etikus és eredményes gazdálkodásra készíti fel a közszférában dolgozó szakembereket.

A megnyitón Domokos László, az ÁSZ elnöke hangsúlyozta: cél olyan számvevők, valamint a közszolgáltató szervezetek részére olyan szakemberek képzése, akik hozzá tudnak járulni a közpénzekkel való hatékony és átlátható gazdálkodáshoz, ezáltal az állammenedzsment fejlesztéséhez. A Számvevőszéket az Országgyűlés 2015-ben kérte fel arra, hogy szélesítse a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadó tevékenységét és támogassa az etikus közpénzügyi vezetőképzést.

Domokos László,
az Állami Számvevőszék elnöke és Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora 2015. november 10-én írt alá együttműködési megállapodást a közpénzekkel, közvagyonnal való gazdálkodás színvonalának javítását, fejlesztését szolgáló képzés és kutatás feltételeinek megteremtése érdekében. Ebben megegyeztek a Miskolci Egyetem szervezetén belül működő kihelyezett intézeti tanszék létrehozásáról is.

Az együttműködési megállapodás kiterjed a közpénzekkel és közvagyonnal gazdálkodó szervezetek vezetői képzésére alkalmas oktatási programok kialakítására és képzési modulok fejlesztésére. Az ÁSZ és az egyetem vezetői 2016. január 21-én az együttműködési megállapodásban foglaltak végrehajtása érdekében kiegészítő megállapodást írtak alá, amelyben meghatározták az Intézeti tanszék létrehozásával, a közös kutatással és oktatással kapcsolatos kérdéseket is. A megállapodás keretében a közszolgálati teljesítménymenedzsment egyéves szakirányú továbbképzés tananyagát az egyetem dolgozta ki, és teremtette meg a képzés 2016. szeptemberi indításának feltételeit, mindehhez a helyszínt pedig az ÁSZ biztosítja.

A mai napon megkezdődött képzést Domokos László, az ÁSZ elnöke nyitotta meg, ünnepi beszédében mindenekelőtt megköszönte a jelenlévő Veresné Prof. Dr. Somosi Mariann dékánnak, és rajta keresztül munkatársainak a kiváló előkészítést, amelynek eredményeképpen a képzés az eredeti terveknek megfelelően elindulhat. Beszédében leszögezte – a megállapodás egyik legfontosabb pontja az volt, hogy a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara az Állami Számvevőszékkel együttműködve felsőfokú szakirányú továbbképzést indít a teljesítménymérés, a teljesítménymenedzsment témakörében.

Az ÁSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy a Miskolci Egyetemmel meglévő korábbi együttműködés kiterjesztését többek között az indukálta, hogy 2015 júniusában az Országgyűlés határozatba foglalta annak támogatását, hogy az Állami Számvevőszék a közpénzekkel és közvagyonnal való gazdálkodásban érintett szervezetek tekintetében szélesítse a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadó tevékenységét és támogassa az etikus közpénzügyi vezetőképzést.

A közpénzek és a közvagyon eredményes és hatékony felhasználásának ellenőrzése érdekében az ÁSZ stratégiai célkitűzése a teljesítményellenőrzések előtérbe helyezése. Ennek érdekében az ÁSZ megújította teljesítményellenőrzési módszertanát, és több szabályszerűségi ellenőrzését teljesítményellenőrzési modullal egészítette ki. Ugyanakkor a teljesítményellenőrzések aránya növelésének elengedhetetlen feltétele, hogy számvevőink egy csoportja rendelkezzen az ehhez szükséges széleskörű ismeretekkel – hangsúlyozta Domokos László.

Ellenőrzéseink azt mutatják, hogy nagyon nagy szükség van ilyen szakemberekre a közszolgáltatások területén, ahol – szemben a versenyszférával – egyáltalán nem könnyű eldönteni, mi tekinthető teljesítménynek, és azt miként lehet mérni – fogalmazott Domokos László. Rámutatott, hogy az ÁSZ döntő részben közszolgáltatást nyújtó költségvetési szerveket és köztulajdonban álló gazdasági társaságokat ellenőriz. Az ellenőrzési tapasztalatunk az, hogy e szervezetek többsége nehezen birkózik meg azzal a feladattal, hogy működését, gazdálkodását módszeres intézkedések révén tegye eredményesebbé és hatékonyabbá – mondta az elnök.

A mai napon induló képzés célja olyan szaktudás átadása, amely a szervezeti teljesítmény mérésére, a teljesítményértékelési rendszerek kialakításának döntés-előkészítésére, az elért teljesítmények elemzésére és ellenőrzésére készíti fel a szakembereket – világított rá az elnök. A következő néhány évben az ÁSZ mintegy 100 számvevőjét iskolázza be erre a szakirányú továbbképzésre. Bátran vállaljuk, hogy nemcsak az ellenőrzötteknek, hanem az ellenőröknek is szélesíteniük kell azt a tudást, ami a közpénzek eredményes és célszerű felhasználása kultúrájának a megteremtéséhez szükséges – tette hozzá záró gondolatként Domokos László.

Végezetül jó egészséget kívánt a tanuláshoz és megköszönte a résztvevőknek, hogy a közös erőfeszítések sokszoros gyümölcseként a képzést követően az ÁSZ még inkább hozzá tud járulni a közpénzek, a közvagyon eredményes, hatékony és gazdaságos felhasználásához.

Teski Norbert

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek

Nem létező áru
Több mint harmincmillió forint kárt okoztak azok a hamis termékek, amiket a legális áruk között találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési I…