2024. 05. 17. péntek

Paszkál
1 EUR 386 HUF
1 GBP 450 HUF

Krynicában Közép- és Kelet-Európa jövőjéről

A dél-lengyelországi Krynica adott otthont keddtől csütörtökig a XXVI. Gazdasági fórumnak, amely középpontjában idén a Visegrádi 4-ek, az ukrán kapcsolat és a térség gazdasági lehetőségeinek a megvitatása állt. A keleti Davosként emlegetett nemzetközi tanácskozáson Török Dezső elnök vezetésével részt vett a megyei önkormányzat delegációja is.

A helyszíni sajtótudósításokból értesülhettek róla, hogy a V4-ek miniszterelnökei is tanácskoztak Krynicán, illetve ünnepélyes keretek közt átadták Orbán Viktornak a gazdasági fórum legmagasabb elismerését, az év embere címet.

A miniszterelnökök mellett a házelnökök, alelnökök is találkoztak.  A Visegrádi csoport –  ­új kihívások, új együttműködési formák címmel tartottak nyilvános eszmecserét.  Az eszmecsere vezérfonala az illegális migráció problémája és az Unió határainak védelemének a megerősítése volt. Ennek érdekében közös európai haderő felállítását szorgalmazták.

Dr. Latorcai János,
az Országgyűlés alelnöke kiemelte, hogy fontos a V4 országok hatékonyabb, rugalmasabb együttműködésének elősegítése, több informális kapcsolatra van szükség a parlamentek közt.

A V4 közös televíziós csatorna mellett – amely  tagországok nemzeti nyelvei mellett angolul is elérhető lesz ­- közös honlap indítását is felvetették. A tanácskozás végén Marek Kuchcinski, a Szejm alelnöke lengyel kitüntetést adott át Premysl Sobotkának, a cseh parlament alelnökének, korábbi elnökének a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett munkája elismeréseként.

A Kárpátok országai és szomszédaik ­közös értékek és érdekeik című kerekasztal beszélgetésen Bogdan Borusewicz, a Szejm korábbi elnöke megemlítette, hogy a Brexit negatív tény, amely kockázatot jelent az európai országoknak. Véleménye szerint a nemzetek eltérő látásmódja nem tesz lehetővé közös migráns politika kialakítását.


Dr. Hörcsik Richárd,
az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának elnöke örömmel konstatálta, hogy növekedési pályán áll az EU, azonban a Brexit mellett Európát számos probléma, kihívás érinti. Fontos feladat a lakosság biztonságának a megteremtése. Hangsúlyozta: szembe kell nézni az Európát fenyegető illegális migrációval. A problémák megoldása érdekében a Kárpátok régió országainak szoros együttműködésére van szükség.

Felvetették a moldáv és grúz vízumpolitika enyhítésének a szükségességét is.  Lengyelországról lévén szó a szénfelhasználás jövője is külön téma volt a fórumon. A Kárpátok régió turizmusáról szóló beszélgetésen a közvetlenül érintett országok képviselői mellett, magyar, svájci és francia szakemberek is részt vettek. A két nyugati ország képviselője részletesen szólt arról az egységes arculat mit jelent a mindennapok során. Somogyi Zoltán, UNTWO ügyvezető igazgatója a határokon átnyúló együttműködés keretében kialakítandó közös termék létrehozását sürgette.  A keleti országok képviselői egyet értettek abban, hogy annyival másabbak a nyugati viszonyok, hogy az ottani gyakorlat nem ültethető át egy az egyben, viszont érdemes tanulmányozni a jó példákat, a tendenciákat.

A plenáris ülések mellett személyes megbeszéléseket is folytattak a résztvevők, Dr. Gyurcsik Iván, Magyarország lengyelországi nagykövete fogadás keretében biztosított tárgyalási lehetőséget a fórumon résztvevő magyar vendégeknek. A meghívást elfogadva, a találkozón részt vett többek közt dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, dr. Pana Petra, helyettes államtitkár, dr. Cséfalvay Zoltán, OECD és UNESCO nagykövet, dr. Bod Péter Ákos professzor, Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, diplomaták, minisztériumi, hivatali vezetők.

„Az elhangzott prezentációkban világossá vált a V4-ek összefogása jó úton halad. Erős nemzetállamokra van szükség, amely eredményeként beszélhetünk erős unióról” – fogott a fórum tapasztalatainak értékelésébe Török Dezső. „Az EU képviselők nem így látják. Folyamatosan arról beszélnek, hogy a meglévő kommunikációs eszközöket kell használni, ha ez nem vezet eredményre csak ez után kell a rendszerbe belenyúlni. A 26. gazdasági fórumon Krynicán sajnos kevés magyar vállalkozóval találkoztunk, leginkább minisztériumok képviseltették magukat. A fórum szervezői azon dolgoznak, hogy a jövőben minél több vállalkozó vegyen részt a KKV szektorból.”

„Nagyon érdekesek voltak a V4-ek, a lakosságot is érintő közös problémáiról szóló előadások. Zemplént, Sárospatakot leginkább a turizmus érinti. Eddig is sok lengyel, szlovákiai vendégünk volt, s azon vagyunk, a testvérvárosi kapcsolatokat is felhasználva még többen jöjjenek” – jelentette ki Aros János, megyei képviselő, Sárospatak polgármestere, aki, mint a megyei delegáció tagja vett részt a fórumon. A hagyományos borútra támaszkodva a borturizmus, bor export lehetőségével is szeretnének élni.

Fotó:A fehér asztal mellett is folyt az egyeztetés, Balról: Török Dezső, dr. Gyurcsik Iván és dr. Pana Petra

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek