2024. 05. 14. kedd

Bonifác
1 EUR 386 HUF
1 GBP 449 HUF

Egy rendszer, ami bedarál…

Sofi Oksanen műve Észtország 20. századának második felét öleli fel. Bár tőlünk tisztes távolság választja el, attól még számunkra nem kevés érdekességgel szolgálhat mind kultúrája, mind történelme kapcsán. Utóbbi esetben a háború mindenképpen közös pont, hiszen, bár minket nem annektált a Szovjetunió mi is érintettek voltunk. Sofi Oksanen a Mikor eltűntek a galambok a szovjet államgépezet feltárásáról szóló négyrészesre tervezett sorozatának harmadik része, mely fajsúlyos, tömény regény megmutatja a kommunizmus visszásságait a nem is olyan régmúltból.

Három ember sorsának lehetünk tanúi a regényben: Rolandénak, az unkatestvérének, Edgarénak és az ő felségének, Juuditnak. Roland a tipikus idealista, aki a végsőkig, minden áron küzd a szabadságért és a függetlenségért; Edgar a gerinctelen talpnyaló és érdekember, aki kaméleon módjára alkalmazkodik és változik, ha a helyzet úgy kívánja, és mint valami szú, beeszi magát akárhova, hatalomért ácsingózva; míg Juudit a házasság rabságában élő, félredobott nő, aki csupán szeretetre, szerelemre és megbecsülésre vágyik.

Oksaken mind törtnetileg, mind szerkezetileg összetett művet alkotott. A három főszereplő szemszögéből (melyek közül kettő külső, míg egy belső narrációjú) kibontakozó cselekmény vezetése nem lineáris, hanem olykor időben ugráló, itt-ott elhintve információmorzsákat. Ezzel már fel is vezetjük azt is, hogy nem rág semmit az olvasó szájába, hanem neki kell a mozaikdarabkákat összeraknia. Melózni kell rendesen – ráadásul folyamatosan, mert csak a legvégén áll össze a kép –, mert a szereplők szövevényesen kapcsolódnak egymásoz, és még az események is zajlanak rendesen. Viszont mindenképpen kifizetődik kitartani.

A szereplők eszméletlen valósághűek és kidolgozottak. Egyikük sem szerethető egyértelműen, önös érdekük vezérlik, hibáznak is, mégis esendőségük és hányattatásaik miatt mégis együtt lehet velük érezni. Hiszen a szenvedések, a besúgások, a megszállások, a fajgyűlölet, a szélsőséges ideológiák,

A szerző írói stílusa követi a tartalmat: feszes, feszültségkeltő, nyugtalanító, kemény, gyakran érzelemmentes – mint azokban az időkben élni. Nem lehet nem átérezni ezt a hangulatot. A Mikor a galambok eltűntek tömény történelem, de nem tankönyvekben elevenedik meg, hanem nagyon is elő, húsvér élettörténeteken keresztül. Oksakent dicséri, hogy metsző hitelességgel és pontossággal idézi meg a korszakot, ábrázolja az emberi jellemeket és nem utolsó sorban mozgatórugóikat – hiszen végső soron a ténykedések, tettek alakítják a történelmet.

A múltban – s kifejezetten a múlt században – búvárkodni kedvelőknek kifejezetten ajánlottak Sofi Oksaken művei, akinek a megszokottaktól eltérő lehet, de ettől is olyan izgalmas olvasni – egyrészt. Másrészt meg magáért a briliáns történetért, mindenestül, minden szempontból. De persze a közös európai múlt és örökségünk megismerése mindenki számára fontos (kell, hogy legyen) – így akik a szakkönyveket inkább távolról szeretik szemlélni a polcokon, azoknak itt van a megfelelő alternatíva.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Nyári zsongás a belvárosban
Ilyen az, amikor beszippant a belváros - Top 5 program Bár az ország fővárosa egész évben fantasztikus programokat nyújt, ahogy igazán nyáriasra fo…
Szemben a forgalommal
Sávot és irányt is tévesztett az a lengyel kamionos, aki néhány kilométer hosszan szemben haladt a forgalommal. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bev…