2024. 05. 4. szombat

Mónika, Flórián
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Szobrot állítanak Bakonyi Károly szőlőnemesítő emlékére

Szobrot állítanak Bakonyi Károly szőlőnemesítő emlékére

Mellszobrot állítanak Bakonyi Károly emlékére a keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Karának cserszegtomaji kísérleti szőlőjében: a nemzetközileg is elismert szőlőnemesítőt ábrázoló alkotást szombaton avatják fel.
A szoborállítást az egyetem és a Da Bibere Zalai Borlovagrend – amelynek Bakonyi Károly egykor alapító nagymestere volt – kezdeményezte. Felkérésükre az embernagyságot meghaladó alkotást Orr Lajos szobrászművész egyetlen kőtömbből készítette el – tájékoztatta Kondorosné Varga Erika, a Georgikon Alapítvány titkára az MTI-t. Közlése szerint a Georgikon Alapítvány megelőlegezte a szoborállítás mintegy kétmillió forintos költségét, az összegnek azonban eddig alig csak a fele gyűlt össze közadakozásból.

Bakonyi Károly (1921-2010) 1947-ben kezdett el szőlőnemesítéssel foglalkozni. Több mint három évtizeden keresztül a keszthelyi Agrártudományi Egyetem kertészeti tanszékén dolgozott, ahonnét 1982-ben tudományos főmunkatársként ment nyugdíjba.

A szőlőnemesítő a világhírűvé vált Cserszegi fűszeres mellett munkatársaival hat államilag minősített szőlőfajtát és hat államilag is elismert hibridet állított elő. Több mint félszáz tudományos cikke, publikációja jelent meg és több könyvnek volt a társszerzője. A zalai borlovagrend alapító nagymestereként aktív részese volt a szőlő- és borkultúra népszerűsítésének is; számos borversenyt rendezett, vagy zsűritagként, elnökként értékelte a borokat.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el. Díszpolgára Keszthelynek, Cserszegtomajnak, Csopaknak és a Balatonnak. Nyolcvanadik születésnapján megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. Születésének 90. évfordulóján a város önkormányzata emléktáblát helyezett el egykori keszthelyi lakóházán. MTI

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek