2024. 05. 7. kedd

Gizella
1 EUR 389 HUF
1 GBP 453 HUF

Nincs Miskolc az „élhetetlenségi” Indexen

Azaz nem szerepel a borsodi megyeszékhely az ismert hírportál „Az ország 13 legrosszabb városa” listáján. Ózd igen. Elsők: Esztergom és Budapest.

 

Melyik városban a legrosszabb, legnehezebb, legkilátástalanabb élni? – kérdezte olvasóit a közelmúltban az Index, s a nyilván a legkevésbé reprezentatív felmérés eredményét most tárták a nagyközönség elé. Tudományos igényű következtetéseket ilyen internetes voksolásból tehát nem lehet levonni, de érdekességek, meglepetések akadnak bőven.

Az még hagyján, hogy a kétmilliós főváros előkelő helyre kerül: sokan laknak ott, sokfélék a problémák, a weboldal legtöbb olvasója onnan kerül ki – mit szidjanak, ha nem „kritikusan szeretett” otthonukat. A Duna-kanyarban található település vezető helye már nehezebben magyarázható, bár Esztergom kétségkívül negatív hírekkel szerepel tavaly óta a médiában, az önkormányzati választásokkal kapcsolatos purparlé nyilván erősen mérgezi a helyi közéletet.

Az indexes elemzők is kiemelik, a kérdés láttán a legtöbb magyar újságolvasó körülbelül az Ózd, Salgótarján, Tatabánya trióval kezdődő listákat kezdene sorolni, az egykori, mára úgymond lepukkant bányászvárosok ott is vannak a „dirty 13”-ban, ám a dobogótól lejjebb. Hogy Érd mitől bronzérmes, az a cikk szerzői számára rejtély, mondván, „a budapesti agglomeráció gyöngyszeméről” van szó.

 

Az Ország Legélhetetlenebb Városa tabella egésze így fest:

Esztergom, Budapest, Érd, Ózd, Tatabánya, Salgótarján, Dunaújváros, Komló, Csurgó, Kiskunfélegyháza, Nagykanizsa, Pécs, Szekszárd.

 

Mint látható, bőven vannak itt volt nagyipari központok, de úgynevezett unalmas porfészkek is; utóbbira történik a legtöbb hivatkozás az indoklásokban – merthogy a szavazatok mellé ilyet is kértek az olvasóktól a kezdeményezés gazdái. „Az infrastruktúra hiánya, a kátyús vagy le sem aszfaltozott utak, a munkanélküliség mellett olvasóinknak érdekes módon az a legfőbb bajuk az a magyar városokkal, hogy unalmasak” – írják. „A Hajdúk fővárosa címet magára ragasztó város egy merő unalom. Itt semmi nincs, csak a magyarkodás, pödört bajusz, lovaglás, a puszta szeretete és a gyönyörű múlt emelgetése. A fiatalok, ha tehetik, tömegével menekülnek, nincs munkahely” – mondja egy olvasó például Hajdúböszörményből. „Kész. Bonyhád halott. Csupán zombikat látni néha az éjszakai szürkeségben” – így egy másik saját otthonáról. Vannak, akik ott élve-lakva Siófokot, Balatonalmádit, Szentendrét utálja; amelyekre sokan mások, mint vonzó célpontokra tekintenek…

Amire alighanem az önkritikus miskolciak közül sokan gondolnának, nevezetesen hogy a borsodi megyeszékhely nem csak hogy felkerül egy ilyen negatív listára, de kifejezetten előkelő helyen, nos, ez jelen esetben nem történt meg. Beszámoló még csak meg sem említi, mint amire akár csak egyetlen szavazat is érkezett volna.

 

A teljes cikk, némi elemzéssel és színes példákkal tarkítva megtalálható az Indexen: Itt az ország 13 legrosszabb városa

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek