2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Az üzleti életben való ajándékozás etikettje

Az üzleti életben való ajándékozás etikettje

Az üzleti partnerek és az üzleti felek közötti megfelelő kapcsolat kialakításában gyakran szerepet kap az ajándékozás. Egy ajándék átadása jelenthet köszönetnyilvánítást, jelképezheti a jövőbeni együttműködés reményét, a megbecsülést, tiszteletet, stb.

Viszont az ajándék kiválasztásakor, illetve az ajándék átadását tekintve létezik néhány olyan íratlan szabály, amelyet érdemes betartani, ha nem szeretnénk a másik félben rossz benyomást kelteni vagy kellemetlen helyzetbe kerülni.

Ezeket vedd figyelembe, mielőtt ajándékoznál!

Az üzleti életben történő ajándékozás elég érzékeny téma, sok buktatója van, így mindenképp fontos néhány alapvető szabállyal tisztában lenni, hogy elkerüljük a kínos szituációkat.

Amennyiben hivatalos látogatásról van szó, mindig az érkező vendég hoz ajándékot a fogadónak. Azonban a fogadó félnek is illik ajándékot adni, ha az ajándékozó tisztsége azt megkívánja.

Először is a legfontosabb átgondolni minden szempontból, hogy kinek szánjuk az ajándékot. Jó, ha minél több adatunk van az illetőről, hiszen így sokkal könnyebb dolgunk van az ajándékválasztást illetően. Mindenképp vegyük figyelembe az ajándékozott korát, nemét, érdeklődési körét, vallási hovatartozását, feltéve, ha minderről információnk van. Abban az esetben, ha az üzleti partner külföldi származású, nézzünk utána, hogy az ő kultúrájában az ajándékozás területén mi az illendő.

A business etikettet akár online oktatás keretében is elsajátíthatod a MOE Rendezvényakadémián!

Az ajándékválasztás szempontjai

Miután kialakult bennünk egy kép az ajándékozott személyéről, a következő teendő az ajándék kiválasztása. Hogyha csupán egy jelképes ajándékról van szó, nem kell nagy dolgokban gondolkodni, legyen az kis értékű és utaljon a közösen eltöltött munkára.

Viszont az üzleti ajándékozás során kerüljük az alsóruházat, élelmiszer, pénz, tisztálkodási- és illatszerek ajándékozását. Ezek ugyanis kínos helyzetbe hozhatják az ajándékozottat, amit jobb elkerülni.

Ezenfelül csak olyan értékű ajándékot válasszunk, melyet az ajándékozott fél a saját fizetéséből is ki tudna fizetni. Ugyanis egy nagy értékű ajándékkal az ajándékozott azt érezheti, hogy kötelessége idővel viszonozni a kapott dolgot, amit érdemes elkerülni, hogyha egészséges üzleti kapcsolatot szeretnénk kialakítani.

Azonban a másik oldalról is jó, ha megvizsgáljuk a nagyobb értékű ajándékozást. Egy jelentősebb értékű tárgy könnyen kényelmetlen helyzetbe hozhatja a fogadó félt, amelyet tudnia kell megfelelően kezelni. A legjobb, amit ebben a helyzetben tehetünk, hogy azonnal visszautasítjuk a nagy értékű ajándékot, vagy ha erre nincs lehetőségünk, akkor mindenképp tájékoztatni kell a felettest./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek