2021. 11. 27. szombat

Virgil
1 EUR 369 HUF
1 GBP 436 HUF

A lucfenyő nem karácsonyfa

A lucfenyő? Az jó illatú, de nagyon hullik! Sajnos Magyarországon még mindig tartja magát az a tévhit, hogy a lucfenyő csak karácsonyfának alkalmas, másodlagos faanyag. Pedig a luc a szomszédos országokban, például Ausztriában is kedvelt alapanyag. Olcsó, könnyű vele dolgozni, és szép képet is ad – éppen ezért akár kezdő barkácsolóknak is ajánljuk.

Mi is az a lucfenyő?

A lucfenyő az egyik legsokoldalúbb faanyag. A környező országokban a népszerűségét annak köszönheti, hogy elsősorban az Alpok és Kárpátok területén őshonos, az Alpokalján még Magyarországon is nagy tömegben találkozhatunk vele. 800-1500 méteren érzi jól magát, itt hatalmas erdőket is alkothat, sőt az 50 méteres magasságot is elérheti. Viszonylag jól ellenáll a kártevőknek és az éghajlatváltozásnak is.

Mivel a közelben is őshonos, így nem terhelik komoly szállítási költségek a vásárlást és feldolgozást. A mi éghajlati viszonyainkhoz is képes alkalmazkodni, így faanyagként is kiválóan használható. Gyorsan növekszik, ezért gazdaságosan termelhető.

Mi készülhet lucfenyőből?

A lucfenyőt sokan másodlagos faanyagnak tartják. Nem tévednek sokat: valóban, a luc nem tartozik a legnemesebb alapanyagok közé, de nagyon jó adottságai vannak. Mivel könnyű beszerezni, jól megmunkálható, ráadásul a megjelenése is szép, még a kezdő barkácsolók első próbálkozásaihoz is ideális választás.

A lucfenyődeszka például szinte minden kisebb, otthoni asztalosmunkánál megállja a helyét. Készülhetnek belőle bútorok, korlátok, beltéri kiegészítők is. Sajnos nem ez a legkopásállóbb fafajta, de hálószobabútorként vagy dekorációs elemként egészen biztosan nem okoz majd csalódást. Szép képével, meleg tapintásával mindenkit elvarázsol.

A lucfenyő a magas gyantatartalomnak köszönhetően a kártevőknek és az időjárás viszontagságainak is remekül ellenáll. Pont ezért kedvelik például nyaralók, vadászházak bútorzataként is. Nem kell aggódni azért sem, ha párás környezetbe kerül, vagy ritkán szellőztetett helyiségben használják.

Mire kell ügyelni a lucfenyő vásárlásakor?

Lufenyőt nagyobb mennyiségben csak megbízható helyről érdemes vásárolni. Különösen online rendelésnél fontos, hogy tájékozottak legyünk. Mivel ez a fafajta könnyen vásárolható a szomszédos országokban, sokan kísérleteznek azzal, hogy a B-típusú faanyagot vásárolják fel, majd válogatják a léceket, és megpróbálják kiváló minőségű áruként értékesíteni. Ezért fordulhat elő, hogy a magas ár ellenére csomós vagy gombásodásra hajlamos anyagot kapunk.

A Káplár fatelep kiváló minőségben, házhoz szállítással is biztosítani tudja a szükséges alapanyag-mennyiséget, így itt nincs probléma azzal, hogy nem megfelelő színvonalú faanyaghoz jutunk. Megfelelő kezeléssel és bölcsen felhasználva a lucfenyő az egyik legjobb minőségű megoldás./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Közel 50 top vezető ad üzleti, siker- és karriertippeket a Fiatal Vállalkozók Hetén Ezen a héten kedd és csütörtök között rendezi meg immár 14. alk…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum