2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

A köznyelv divatos kifejezései

Vannak a magyar nyelvben olyan kifejezések, amelyek a köznyelvben időnként divatossá válnak anélkül, hogy valaki végiggondolná a szó, a kifejezés értelmét. Két ilyen kifejezésre lettem figyelmes az elmúlt időszakban.

A rádió egyik műsorszerkesztője a következőt mondta: „17 óra környékén visszatérünk a közlekedési tudnivalókra.”

A „környék” szó, az főnév. Azt jelenti, hogy valamely helység körül, illetve közelében fekvő terület/rész/. Tehát a környék szó itt nem helyénvaló.

Helyesen: „Körülbelül 17 órakor visszatérünk a közlekedési tudnivalókra.”

A körülbelül, az határozószó. Jelentése nem egészen pontosan /de majdnem / rövidítve: kb.

Más: az egyik megye polgármestere azt mondta a rádióban, hogy „február magasságában”, míg egy riporter, egy más alkalommal a „10 óra magasságában” kifejezést használta.

„A magasság szó, az főnév. Térbeli alakulatnak, testnek, tárgynak fölfelé való kiterjedése. De lehet még valaminek a Föld, illetve a tenger felszínétől, vagy valamely szinttől való függőleges távolsága.”

Véleményem szerint a „magasság” szónak időpontra vonatkozó használata hibás.

Más: megkérdeztem Grétsy Lászlót, az ismert nyelvész professzort, hogy melyik a helyes kifejezés: igazából vagy igazándiból.

Azt válaszolta, hogy az igazából az irodalmibb, az igazándiból pedig népies kifejezés. Lehet választani.

 

Dr. Vámos Lászlóné

-protokoll-info-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…