2024. 05. 6. hétfő

Frida, Ivett
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Arany, gyémánt, vas és rubin diplomákat is átadnak a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanévnyitóján – Idén is hatalmas volt a túljelentkezés a Képzőre

Arany, gyémánt, vas és rubin diplomákat is átadnak a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanévnyitóján – Idén is hatalmas volt a túljelentkezés a Képzőre

A Magyar Képzőművészeti Egyetem a 2023/2024-es tanév megnyitóján díszoklevelet adományoz azoknak az egykori hallgatóinak, akik 50, 60, 65 vagy 70 éve kapták meg diplomájukat az intézményben. Az arany, gyémánt, vas és rubin diplomák átadására a tanévnyitó ünnepélyes keretei között kerül sor: szeptember 11-én, hétfőn, 10 órakor, a Bábszínházban.

 

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen a jubileumi oklevelek átadása fontos gesztus, amely a művészi-, oktatói életút elismerése mellett kiváló alkalom az alumni fejlesztésére, építésére is. A Képzőművészeti Egyetem minden évben, a tanévnyitó ünnepségen adja át öregdiákjainak a jubileumi oklevelüket. Idén a Covid-világjárvány miatt elmaradt eseményeket is pótolják, így az idein kívül, az elmúlt három évben évfordulójukat ünneplő volt hallgatók is átvehetik a Képzőn az oklevelüket. Az egyetem idén óriási munkát fektetett abba, hogy felkutassa azokat az egykori hallgatóit, akik 50, 60, 65 vagy 70 éve, azaz 1973-ban, 1963-ban, 1958-ban vagy 1953-ban vehették át képzőművész vagy rajztanári diplomájukat a jogelőd intézményben, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Nagy találkozások színhelye lesz tehát idén a Képzőművészeti évnyitója, hiszen összesen négy évfolyam évfordulósait köszöntik arany, gyémánt, vas és rubin oklevéllel. A tervek szerint,idén több nemzetközileg is elismert művész vesz át jubileumi oklevelet, többek között Albrecht Júlia festőművész, Cakó Ferenc grafikusművész, Gyémánt László festőművész, Kádár Katalin grafikusművész, Melocco Miklós szobrászművész és Szunyoghy András festőművész.

Az egykori jubileumi évfordulós hallgatók mellett, a Képzőn oklevéllel ismerik el a 20, 25, 30 és 35 éve dolgozó ott dolgozó kollégák munkáját is.

A díszokleveleket – a beérkezett kérelmek alapján – a rektor adományozza.

 

A tanévnyitón prof. Erős István rektor köszönti az elsőéves hallgatókat és az oktatókat, beszédet mond Dr. Dóczi Gergely kancellár, Lelkes László általános rektorhelyettes és Dicső Eszter, a Hallgatói Önkormányzat elnöke is.

 

Idén is hatalmas volt a túljelentkezés a Magyar Képzőművészeti Egyetemre, bizonyos szakokra tízszer többen adták be jelentkezésüket, mint amennyi diák felvételt nyerhet. A rengeteg tehetséges jelentkező közül nehéz volt kiválasztani a legkiválóbbakat. A 2023/24-es tanévben 208 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait a Képzőművészeti Egyetemen. A Képző hallgatójának lenni kiváltság és megtiszteltetés, az egyetem hallgatói a magyar és nemzetközi kulturális jövő zálogai és letéteményesei.

A Képzőművészeti Egyetemen idén az oktatás új tereket kapott, és új képzések is bevezetésre kerültek. A piaci igényekre alapozva, az idei tanévtől a Képző látványtervezés szakán – a már meglévő színházi díszlet-jelmez, díszlet-báb és jelmez-bábtervezési specializáció mellett – elindul a filmes díszlet és jelmez-képzés, mellyel párhuzamosan az egyetem tervezi a filmes díszlet kivitelezés oktatását is megvalósítani a Szobrász Tanszéken. A Grafika Tanszéken pedig Illusztráció specializáció indul, a Bécsi és a Pozsonyi Egyetemmel együttműködésben.

Videó: https://youtu.be/luJ_ow_kB1I

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek