2023. 09. 27. szerda

Adalbert
1 EUR 391 HUF
1 GBP 450 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Fél éve még a vízbázis védelmére hivatkozva sarcolta volna a kormány a kutakat, most 4,7 milliárddal támogatja az ivóvízbázis veszélyeztetését

Fél éve még a vízbázis védelmére hivatkozva sarcolta volna a kormány a kutakat, most 4,7 milliárddal támogatja az ivóvízbázis veszélyeztetését

Tavasszal a kormány, a fúrt és ásott kutak tervezett regisztrációjának és megsarcolásának magyarázataként még nemzeti kincsünk, a vízbázis védelmét hozta fel elsőrendű szemponként, azonban ma már látjuk, hogy ez csak egy álszent kommunikációs húzás volt.
Alig fél év elteltével ugyanis a kormány nemcsak, hogy figyelmen kívül hagyja a vízbázis védelmét, hanem 4,7 milliárd forinttal támogatja egy fokozottan veszélyes, szennyező és mérgező anyagokat feldolgozó üzem létrejöttét egy, a környék ivóvíz ellátásában fontos szerepet játszó vízbázisvédelmi területen. Ez nemcsak a józan ésszel és a nemzet érdekeivel megy szembe, hanem rendeletekbe és szabályozásokba is ütközik, ugyanis Alsózsolca, illetve a tervezett akkumulátorfeldolgozó üzem helyszíne, a 219/2004. számú Kormányrendelet alapján „vízbázisvédelmi védőterület” érzékenységi alkategóriába sorolható. A felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny területeken levő települések besorolásáról szóló módosított 27/2004. KvVM rendelet alapján pedig Alsózsolca „fokozottan érzékeny” besorolású, továbbá kiemelten érzékeny felszín alatti területként van megjelölve. Ezen szabályozások alapján ezen a területen tilos:
– erősen mérgező, vagy radioaktív anyagok előállítása, feldolgozása, ilyen hulladékok tárolása, lerakása, illetve
– veszélyeshulladék-lerakó és ártalmatlanító létesítése, üzemeltetése.
Eszerint Alsózsolca határában, az Andrada cégcsoport és a kormány által tervezett üzem, semmilyen körülmények között nem működhet.

A Bőcs-Sajólád Vízmű 1989-ben épült Miskolc távlati vízigényeinek kielégítésére, és környező települések ellátását két működő kútja révén ma is biztosítja, üzemben tartásával a tágabb térség ivóvízellátása is biztonságosabb. Napi kapacitása 20 000 köbméter. A 23 éve történt tiszai cianidszennyezésből megtanulhattuk, hogy a profitéhes, nemzetközi hátterű cégek eltűnnek, megszűnnek, ha felelősséget kellene vállalni a tevékenységük által okozott károkért, ezért fenntartásokkal kezelünk minden állítólag „biztonságos” ipari létesítményt.

A Mi Hazánk Mozgalom kiáll hazánk és az érintett települések ivóvizének védelmében, ezért a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályán indult előzetes vizsgálati eljáráshoz benyújtjuk ezen aggályainkat, bízva a józan ész és a törvényesség győzelmében, szemben a kormány akkumulátorgyártó nagyhatalmi lázálmával. Továbbra is fenntartjuk, hogy akkumulátorgyártó nagyhatalom helyett élelmiszeripari nagyhatalommá kell válnunk, ezért minden eszközt megragadunk az ilyen természet- és egészségkárosító üzemek létrehozása ellen, és felhívjuk a kormány figyelmét arra, hogy az általuk alkotott szabályozások rájuk is, és az idén tavasszal bejegyzett cégekre is ugyanúgy vonatkoznak, mint mindenki másra.

Szajlai János, a Mi Hazánk Energetikai kabinetjének alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek