2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Megnyílt a Szent Jakab Ház

Több mint 1,5 milliárd forintos beruházás utolsó előtti állomásaként megnyílt a Szent Jakab Ház a Pannonhalmi Apátság területén. A kellemesen marasztaló vendégház az „átutazó turizmus” felszámolása érdekében épült: hosszú évek óta jelentett gondot az apátság számára a korlátozott számú szálláslehetőség. A beruházás értéke nettó 324 millió forint. A vendégház a május végén megnyílt VIATOR Apátsági Étterem és Borbár alatti csendes völgyben épült. A központi épületből, a négy vendégházból és a kápolnából álló épületegyüttes nettó beruházási értéke 324 millió forint volt.

Arra törekszünk, hogy a humánumot és a spirituális jelleget helyezzük előtérbe úgy, hogy szemmel tartjuk a modern kor szülte változásokat – hangsúlyozta Várszegi Asztrik főapát. A Szent Jakab Ház átadásával lehetőség nyílik zarándok-csoportok, családok, iskolai kirándulások, ifjúsági csoportok, baráti társaságok elszállásolására kulturált körülmények között, pénztárcabarát módon. A projekt további ütemeiben befejeződnek az arborétum felújítási munkálatai, szeptemberre elkészül a biomassza fűtőmű mögötti területen egy bemutató gyógynövénykert, valamint a levendulaolaj látvány-lepárló és vele egy épületben kap helyet az a teázó is, amelyben az apátsági teakeverékekből főzött italokat lehet megkóstolni.

„Pannonhalma az a hely, ahová ˝bárki˝ betérhet, érkezzen busszal, autóval vagy éppen kerékpárral. Itt mindenki megtalálja az anyagi lehetőségeihez illeszkedő programot, hiszen mind az étterem, mind pedig a vendégház kialakításának elsődleges célja volt az, hogy elérhető áron kínáljuk a minőségi kikapcsolódást, a testi-lelki és szellemi feltöltődésre egyaránt vágyó vendégeinknek” – mondta Hansághy Péter az apátság turisztikai és marketing igazgatója.

A 67 főt befogadó Szent Jakab Ház épületeinek kialakításakor figyelembe vették az akadálymentesítés követelményeit és létesítettek egy családi szállásépületet, két hat főt befogadó apartmannal, valamint kialakítottak egy egyfős remetelakot, illetve három ifjúsági szállásépületet 16 fős szobákkal és  hozzájuk tartozó egy-egy kétfős helyiséggel.

A főapátságot évente átlagosan mintegy 100 000 turista keresi fel, és a szakember elmondása szerint, a fejlesztéseknek köszönhetően további 15 – 20%-os látogatószám növekedést várnak, elsősorban a hosszú hétvégeken pihenni vágyó családokat és párokat.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek