2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Kassán barangoltak a Tokajiak

Kassán barangoltak a Tokajiak

Kassán barangoltak a TokajiakHiszen Kassa nagy 240 ezer lakosú város, elhanyagolhatatlan, Kassának óriási történelme van, és Kassán nagyon respektálják a kultúrát. Mindez igaz Tokajra is a népességszám kivételével. De ha megfigyeljük ennek a városnak a törekvéseit, akkor, azt mondhatjuk, hogy jó célok vezérlik, hiszen széleskörű kapcsolatokat ápol Európában, s népesség számtól függetlenül ugyanolyan fontos számára a kisváros, mint egy metropolisz. Vitathatatlan, hogy Főpolgármester úr irányításával Kassa makro regionális központtá fejlődött, amelynek kisugárzása átér a Magyar határon is, ami egyáltalán nem baj, mert – mint ahogy tapasztaljuk – ezt a szerepkörét jó célokra használja.

Ebben a makro régióban fekszik Tokaj-hegyalja is ami megtalálható a szlovák és a magyar oldalon. Ez is összeköt bennünket, amit csak akkor tudunk elmélyíteni a némi konkurencia mellet, ha a határ mindkét oldalán betartjuk és szigorúan vesszük a bortörvényeket, mert csak így tudunk unikális terméket előállítani makro regionális szinten Tokaj-hegyalján. Nem kerülhető el a történelmi kapcsolat, amely ezt a makro régiót kialakította és működtette. Azt hiszem,  hogy mondhatnak bármit a politikusok, nekünk a népi diplomáciában tudomásul kell venni a történelmet, nem kell megmásítani, hiszen annak tagadása senkit sem rövidít meg, ha makro régiós szinten politizálunk és ápoljuk a kapcsolatokat. Ápoljuk a kapcsolatokat kulturális, gazdasági és akár borászati szinten is. Főpolgármester urat két évvel ezelőtt meghívta egy előadás megtartására a Tokaji Írótábor kuratóriuma. Sajnos bokros teendői miatt, akkor nem tudott eljönni, de higgye el nekem – mondta Májer János, hogy Frantisek Kapnik úr akkor is és most is kívánatos személy Tokajban. Ezért megragadom, az alkalmat, hogy ismételten meginvitáljam kollégáimmal a városunkba. S hogy a meghívásra emlékezzen engedje meg, hogy átadjam Önnek Tokaj város ezüstérmét és a Tokaj-Hegyaljai Polgármesterek Aszúját és borát. Azért hoztam éppen ilyen bort, mert ebben benne van  a 27 magyarországi hegyaljai település meghívója.  

Kassán barangoltak a TokajiakMajd ezt követően Kiss István úr, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója Kassa városának, – Szlovákia függetlenségének emlékére – átadott egy 1993-as évjáratú (ekkor vált Szlovákia függetlenné) 5 puttonyos Tokaji Aszút, Kassa város címerével ellátva a boros címkén, majd Frantisek Kapnik polgármester úrnak (névre szólóan) egy 1956-os évjáratú 5 puttonyos Tokaji Aszút, amelyhez hozzáfűzte, hogy ez az évszám a magyarok számára egy nagy esemény, hiszen ekkor vertünk rést a szovjet birodalom homogén és erős kőfalán, de Kapnik úrnak, ha nem is emlékezetes, de mindenképpen örvendetes, mert ebben az évben született.
Ajándékot kapott Filipkó József alpolgármester úr is. Dr. Marczinkó Ferenc nagysikerű könyvéből ismerkedhet meg Tokaj-hegyaljával.
A Főpolgármester kissé elérzékenyült a tokajiak figyelmességén, majd hálás szavakkal köszönte azt meg és hozzátette, hogy az Ő számára Tokaj-hegyalja eddig is kiemelt hely volt a régióban, mert a városnak Abaújszántón voltak egykor szőlői, de most még jobban a szívébe zárta a borvidéket, annak magyar oldalát is természetesen.

A fogadás lazasága lehetővé tette, hogy Frantisek Kapnik úr és Májer János kétoldalú megbeszéléseket folytassanak. Májer János elmondta, hogy a városnak van egy korszerű kőszínháza, ahol a Kassai Thália Színház is fel szokott lépni, ennek a kapcsolatnak végtelenül örül, de szívesen látnának szlovák művészeti csoportokat a zene és a tánc világából, mert ahhoz nem kell nyelvismeret. Beszámolt arról a Tokaji polgármester, hogy 2011-ben átadásra kerül a 2500 férőhelyes „Fesztiválkatlan”, amely szintén egy makro régiónak szán felejthetetlen művészeti élményt nyújtani. Feltétlenül számítunk a 240 ezer lakosú Kassára, mint közönségre, de mivel több esetben nemzetközi alkalmi társulatok is fel fognak lépni, ezért elvárják a magyar és szlovák művészek jelenléttét is. Főpolgármester úr jelezte, hogy újraválasztása esetén ezeknek a produkcióknak a sikerre vitelében, a lakosság tájékoztatásában Tokaj számíthat Kassára. 

/ÖS/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek