2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Bajnai: nincs magyar felzárkózás a roma közösség integrációja nélkül

Bajnai: nincs magyar felzárkózás a roma közösség integrációja nélkül

Bajnai: nincs magyar felzárkózás a roma közösség integrációja nélkülBajnai Gordon szerint aki a szívével nem látja be, annak az eszével kell belátnia, hogy nincs magyar felzárkózás a roma közösség integrációja nélkül. A kormányfő a Népszabadságnak adott interjújában úgy vélekedett: „ha nem vagyunk képesek bevonni őket a munkavállalás, az adófizetés, az oktatás világába, akkor Magyarország menthetetlenül leszakad”. Bajnai Gordon úgy látja: a cigányság integrációja a magyar politika következő tíz évének legkomolyabb ügye lesz. Hangsúlyozta: csak olyan programoknak van értelmük, amelyek évtizedekre szólnak, s egy irányba húznak. Ez egyike a néhány nagy nemzeti sorskérdésnek, amelyben jó volna megegyezni – tette hozzá.
 
A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok a Ku-Klux-Klantól jutott el Obamáig, rengeteg konfliktus árán, tudatos, a társadalmi előítéleteket megváltoztató folyamattal. Bajnai Gordon a kormány intézkedéseit ismertetve beszélt arról, hogy a most is futó oktatási programok mellett megújítják a tanodaprogramot, hogy segítsék azokat gyerekeket, akiknek a normál iskolai oktatáson kívül szükségük van támogatásra a hazulról hozott lemaradások megszüntetése érdekében. Messze nem csak cigányokról van szó e körben – jegyezte meg, hozzátéve: a napokban döntenek róla, hol legyen az a hetven-száz hely, ahol tanodát működtetnek.

Alapvető ügy – mint mondta – , hogy legyen erős részvétele a közigazgatásban cigány embereknek, hogy létrejöjjön egy roma tisztviselői kar. Ennek érdekében azt tervezik, hogy januártól csaknem 200 diplomás roma fiatalt vesznek föl a közigazgatás különböző területeire. A bérüket kezdetben uniós programból finanszírozzák. A miniszterelnök közölte, nem esélyegyenlőségi szakértőként alkalmazzák őket, hanem azt szeretnék, hogy azon a szakterületen dolgozzanak, amelyre a diplomájuk képesíti őket.

Bajnai Gordon kitért arra: Magyarország ötszáz cigánytelepe közül száz felszámolását kezdik meg. Felidézte, erre eddig is voltak kísérletek, kudarcosak és sikeresek is. Elmondta: ezt új alapra helyezik és átfogóan változtatják meg az életkörülményeket. Az ott élők egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz, munkalehetőséghez jutnak, mentorok segítik őket, de ott lesz az elvárás is, hogy tessék munkát vállalni – fogalmazott. A kormányfő a jelenlegi cigány érdekképviseleti rendszert rendkívül széttagoltnak tartja. „Szerencsés lenne, ha a kormány megtalálná a valódi, hosszú távú teljesítménnyel és jelentős támogatottsággal bíró szervezeteket. Szét kell választani az ocsút a búzától” – vélekedett.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek