2024. 02. 20. kedd

Aladár, Álmos
1 EUR 388 HUF
1 GBP 453 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Barangoló
  • »
  • Galvácson a pálinkák, a pogácsák bajnoka és a magyar judó olimpikon

Galvácson a pálinkák, a pogácsák bajnoka és a magyar judó olimpikon

Szombaton, Galvácson igazi kuriózumokkal találkozhattak a falu lakói – 108-an vannak – és a meghívott vendégek, akik meglehetősen sokan voltak kíváncsiak az egész napos falunapi programra.

Az üstökben vadpörkölt, gulyás, csorba leves, halászlé főtt, a tárcsákon hurka, kolbász, pecsenye illatozott, a Faluházban összeült a Bükki Pálinkarend zsűrije Orosz János vezetésével és  bírálták a 34 féle nedűt, a pogácsabíráló zsűri kóstolgatta a 13 féle pogácsát, a színpadon pedig énekeltek, táncoltak a hagyományőrzők. A nagyérdemű evett, ivott mulatott. A rendezvényt Borsod Torna Gömör I. Pálinkamustra és Pogácsasütő versenynek nevezték, s ebből arra következtethetünk, hogy ennek bizony még jövőre is folytatása lesz.

Egyszer csak felbőgtek a „gépek”, megjelentek a Borsodi Motoros Egyesület tagjai, és magukkal hozták Ungvári Miklóst a londoni Olimpia ezüstérmes judósát, akit édesanyján kívül két testvére is elkísért, akik természetesen szintén sportolók.  Persze ez volt a nap fénypontja. Kicsik és nagyok elérzékenyülve hallgatták a himnuszt, amelyet tiszteletükre játszott Czentnár Ferenc  és Dézsi Ferenc muzsikus, akik napközben is meg – megszólaltatták a tárogatót, amelyet a környező dombok csodálatosan vertek vissza a szépséges völgybe. A szendrői mazsorett csoport nagyon jó hangulatot csinált,az is táncra perdült aki nem akart.

 

A zsűri komoly munkája véget ért és kiosztották a díjakat. Meglepő módon a pogácsasütő versenyt egy sajtos kifli nyerte, ahol állítólag az illat, a küllem, a fajta jelleg és az összbenyomás szerepelt a bírálati szempontok között, s amelyet Kiss Sándorné sütött. Nálam a pálmát Molnár Csabáné káposztás pogija vitte el, ami szerintem fantasztikusan zamatosra sikeredett. A pálinkák között az aranyat, Bárdos József gönci barack, Slezsák Zsolt 2009-es barack, Beneviczi Zsolt 2009-es szilva és Demeter Árpád 2009-es bodza pálinkája nyerte, a ” Nagyaranyat” viszont Szabó János 2009-es cserszegi, Orosz Jánosné 2006-os őszi, Takács József 2011-es szilva és Slezsák Zsolt 2012-es kisüsti vadkörte pálinkája nyerte.

 

Az egész napos programon Molnár Orsolya konferált.

Mint Slezsák József polgármestertől,  – aki a rendezvény főszervezője, ötletadója volt – megtudtuk, ez a kellemes hagyományteremtő nap nem jöhetett volna létre Demeter Zoltán országgyűlési képvelő, a Galvácsiak Baráti Köre és Molnár Csaba vállalkozó támogatása nélkül.

Mindenesetre aki ott volt, nagyon jól érezte magát, mint azt fotóink is tanúsítják…

OBE-OL

 

További képek a galériában: Galéria megnyitásához kattintson ide!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek