2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Dédanyáink nyomdokában

Abaújvárra ismét visszatért a múlt. A Dédanyáink nyomdokában elnevezésű rendezvénysorozat keretében a közösség tagjai rövid ideig újraélhették, milyenek voltak a mindennapok régen.

Abaújváron már korábban megrendezték az úgynevezett Dédapáink nyomdokában programsorozatot, amely során dédapáink mindennapi tevékenységeit elevenítették fel (pl. kemence-füstölő-aszaló építés, disznóvágás stb.). Ezúttal dédanyáinkon volt a sor, méghozzá nem véletlenül.
Sok olyan tevékenység van, amelyet dédanyáink napi vagy heti rendszerességgel végeztek, de mi már elfelejtettük őket. Többségünk már csak a boltból ismeri például a kenyeret és a lekvárt. Abaújváron az elmúlt két hónapban a hangsúly ezeken az elfeledett tevékenységeken volt, igyekeztek felidézni azokat a régi mesterségeket, amelyek valamikor a hétköznapok részei voltak. Elsősorban a közösség idősebb tagjai osztották meg tapasztalataikat a fiatalabbakkal.

A résztvevők többek között megtanulhatták, hogyan kell kemencében kenyeret és húst sütni, bodza- és csipkebogyólekvárt főzni, gyümölcsöt és zöldséget aszalni, hagyományos magyar ételeket készíteni, valamint megismerkedtek a különböző gyógynövények hatásaival és azzal, hogy úgy általában hogyan zajlott az élet akkoriban.

„A rendezvény szép lassan túlnőtt önmagán. Újabb-és újabb programokra került sor, amelyeket eredetileg nem terveztünk. Ilyen volt például gombaismertető-túra, vagy a gyógynövény bemutató. A gyógynövények itt vannak körülöttünk, a kertünkben nőnek, rájuk taposunk, mert nem ismerjük fel őket. Pedig rengeteg dologra fel tudnánk használni őket. De például gombát sem szedünk, mert nem ismerjük fel, melyik az ehető és melyik nem az. Régen ezekhez mind értettek” – nyilatkozta a rendezvény egyik szervezője.

A projekt papíron szeptember 28-án zárul, a közel százfős közösség számára azonban koránt sem ér véget. „Már tervezzük a folytatást. Rengeteg projektötletünk van, semmiképp sem szeretnénk abbahagyni, amit elkezdtünk. Ameddig vannak céljaink és álmaink, addig létezünk.” – nyilatkozták a szervezők.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek