2022. 09. 24. szombat

Gellért, Mercédesz
1 EUR 406 HUF
1 GBP 461 HUF

Bükkábrány:Máté napi sokadalom

Az idei évben már ötödik alkalommal volt Máté-napi Sokadalom Bükkábrányban. A tavalyi évhez hasonlóan sok érdekes látnivaló várta a kilátogató vendégeket. 

Idén, immár másodszor a pálinkák és sütemények is megmérettették magukat.
A program szeptember 19-én 12 órakor vette kezdetét települési fejlesztések átadásával.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével:Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettesét, a térség országgyűlési képviselője, Bükkábrány Díszpolgára, Kerékgyártó László  a Mezőkövesdi Járási Hivatal vezetője, Mata Tibor, a Mátrai Erőmű Zrt. Bükkábrányi Bányaüzem igazgatója.

Szalai Szabolcs polgármester, köszöntötte a vendégeket, majd a következőt mondta:

Immár 5. éve ünnepeljük, hogy 1461-ben Mátyás király az akkori Alsóábrány mezővárosnak Máté napjára országos vásártartási jogot adományozott, mellyel a Bükk vidék egyik legfontosabb kereskedelmi központjává emelte. 2011-ben, 550 évvel később gondolta úgy a képviselő testület, hogy feleleveníti ezt a hagyományt és megrendeztük az első Máté napi sokadalmat. Azóta ez a rendezvény, mondhatjuk, hogy már hagyománnyá vált és az ábrányiak szívéhez nőtt.

Annál is inkább, hiszen az önkormányzat általában ehhez a naphoz köti az éves fejlesztések átadását és azért vagyunk ma itt ezen a helyen, hogy ezt a szép hagyományunkat is folytassuk.

2015 ismét a fejlődés éve volt Bükkábrányban. Az idei fejlesztéseink egy jelentős része a Napsugár Óvodát és Bölcsődét érintette, mert bővült egy csoportszobával, műfüves ovifoci pálya épült, megújult az udvar is, ahol az gyermekeink már rendezettebb körülmények között tölthetik a játékidőt. Ehhez a Közmunkaprogram biztosított lehetőséget. Ezen kívül felújítottuk az óvodához vezető utat, melyhez Magyarország Kormánya 2,8 millió Ft támogatást biztosított, mely a beruházás értékének az 50 százaléka.
 Jelenleg is zajlik a napelemes rendszer kiépítése a közintézményeinken. Ezt Európai Uniós forrásból fedezzük, melynek összege közel 46 millió Ft, ennek egy része ugyancsak az óvodában valósult meg, így az már 20 kwh teljesítményű napelem biztosítja az épület villamos energia ellátását.

Az óvodánk létszáma évről-évre növekszik jelenleg 77 beiratkozott kisgyermek van az óvoda 3 csoportjában és 12 a bölcsődében.
Tisztában vagyok vele, hogy egy óvoda népszerűségéhez nem csak a külsőségekkel kell foglalkoznunk, hanem szükség van a minőségi szakmai munkára is. Hála Istennek Bükkábrányban ez is adott, hiszen intézményünk 2015-ben minősített referenciaintézmény lett. Köszönet ezért az óvoda előző és jelenlegi vezetőjének és az összes pedagógusnak, dolgozónak.”

Mindezeken kívül megtudtuk, hogy a napelemes fejlesztés érinti az iskolát, illetve a Központi Konyha épületét is. Szintén a megújuló energia irányába tett lépés volt, hogy a Bükk-Mak Leader Egyesület a Szép Pál Sporttelepen az öltözőre egy 5 kwh teljesítményű napelemes rendszert telepített, melyhez egy 2×22 kw-os elektromos autótöltő is tartozik.

Az ünnepélyes átadás után a PAVANE zászlóforgató csoport műsorát nézték meg az érdeklődők
Az iskolások után elkezdődött a dalos találkozó Bükkábrány, Egercsehi, Kisgyőr, Szirmabesenyő népdalköreinek közreműködésével.

Az idő is kedvezett, program is volt bőven, így lakosok és vendégek, is jól szórakoztak az V. Máté Napi sokadalmon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek