2024. 04. 29. hétfő

Péter
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Ormányosmedve-kölykök születtek a Miskolci Állatkertben

Első alkalommal születtek vörösorrú ormányosmedvék a Miskolci Állatkertben. A mosómedvék dél-amerikai rokonságába tartozó állatok kifutójában négy kölyök jött a világra május utolsó napjaiban, akik ma már a nap nagy részében a kifutójukban láthatóak, ahol folyamatosan játszadoznak egymással, és anyjuk társaságában fedezik fel kifutójuk minden zegzugát.

 

A tavalyi év végén az állatkert megvált az addig bemutatott fehérorrú ormányosmedvéktől, helyükre pedig vörösorrú ormányosmedvék érkeztek. Bár úgy tűnt, nem jár túl sok sikerrel az új faj tartása, mivel ma a három felnőtt állatból már csak egy Jászberényből érkezett nőstény látható a kifutóban. Ezért aztán nagy örömet okozott az állatkert munkatársainak, amikor május utolsó napjaiban a nőstény kölyköknek adott életet. Mivel az első napokban a megszokott gondozóik sem háborgatták a kis családot, így csak később sikerült megfigyelni, hogy összesen négy kis csíkos farok tekereg az odúban. A négy kölyök mostanra már elég nagy és erős lett ahhoz, hogy egyre több időt töltsenek az odún kívül, kifutójukban, egymással, valamint anyjukkal játszadozva.

A vörösorrú ormányosmedvék (Nasua nasua) az észak-amerikai mosómedvék közeli rokonai, amelyek Dél-Amerika erdeiben élnek. Elsősorban a talajon keresgélnek táplálék után, ám kiválóan tudnak fára is mászni. Bár rendszertanilag a ragadozók közé tartoznak, táplálkozásukat tekintve inkább mindenevők, hiszen nagy mennyiségben fogyasztanak növényeket is, a kistestű gerincesek mellett rovarokat, férgeket és más gerincteleneket is zsákmányolnak, de nem vetik meg a dögöt sem. A kölykök két és fél hónapos vemhesség után, fejletlenül, mindössze 150 g-os súllyal és vakon jönnek a világra, így hetekbe telik, mire elhagyják a fészekodút.

A Miskolci Állatkertben született, két hónapos ormányosmedve-kölykök most kezdik felfedezni kifutójukat, próbálgatják a fára mászó tudásukat, kóstolgatják a szilárd táplálékot, így szinte egész nap a kifutójukban nyüzsögnek, a látogatók nagy örömére.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…