2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Környezetbarát üzemanyaggal jobb versenyezni!

Salzburgban versenyeznek a bioetanollal hajtott magyar Suzukik

Év elejétől kizárólag környezetbarát üzemanyaggal hajtott versenyautók indulnak a Genex Suzuki Bio Kupában. Az E85 névre keresztelt bioetanol károsanyag-kibocsátása csupán 10%-a a benzinének, továbbá a 105-ös oktánszám megnöveli az autók teljesítményét is. Egy elektronika segítségével bármely autó képes bioetanol és hagyományos üzemanyaggal egyaránt kifogástalanul működni. Az idei Autós Gyorsasági Országos Bajnokság első két futamán mutatkozott be a Suzuki Genex Bio Kupa, mint az egyetlen olyan márkakupa-sorozat hazánkban és Európában, amely kizárólag környezetbarát üzemanyaggal hajtott versenyautókat állít csatasorba. Tavasz óta négy versenyhétvégén, nyolc futamon és számos edzésen van túl az E85-ös mezőny. A versenyzők meg vannak elégedve autóik teljesítményével, hiszen a 105-ös oktánszámú üzemanyaggal hajtott versenyautók nagyobb teljesítményre képesek.

A magyar mezőny csatáit ezúttal szeptember 24-e és 26-a között lesz alkalom megtekinteni Ausztriában, a Salzburg-ringen. A Duna Autó Autós Gyorsasági Országos Bajnokság IX. és X. futamát a Gáspár-Pack Kupa fémjelzi, amely ezúttal külföldön mutatkozik be a nemzetközi közönségnek.

A Suzuki Genex Bio Kupa teljes mezőnye Suzuki Swift 1,3-as autókból áll, amelyeknek futóműveit alakították át versenypályára alkalmasnak, illetve az utastereket bukócsövekkel tették biztonságossá. Az autókba szerelt elektronika teszi lehetővé, hogy bioetanollal is tökéletesen üzemeljenek, versenykörülmények között is. Ez azt jelenti, hogy 30-40.000 forint ráfordítással (ennyibe kerül az a könnyen beszerezhető elektronika -bietanol átalakító-, amelynek segítségével E85-ös üzemanyag is tölthető az autóba) bárki alkalmassá teheti bioetanol befogadására autóját.

Burkus Egon, a Genex Suzuki Bio Kupa főszervezője elmondta: „Hamarosan áttörés várható az üzemanyag piacon, hiszen egyre többen ismerik meg és használják a bioetanol üzemanyagokat. Az autók teljesítménye nő a bioetanol használatakor, ám vannak olyan típusok, amelyek 15-20%-kal több üzemanyagot fogyasztanak az E85-ből. Az új üzemanyag ára kb. 100 Ft-tal olcsóbb a benzin kiskereskedelmi áránál, így a többletfogyasztást is beleszámítva, jóval költséghatékonyabban autózhatunk a környezetvédelem jegyében.”

Magyarország Európa első számú bioetanol gyártója, miközben a bioetenol elkészítéséhez felhasználható kukorica mennyiségnek megközelítőleg egy ötödét használja fel. A bioetanol, biogáz és hasonló megújuló energiaforrásokkal működő erőművek is további teret adnak az iparág fejlődéséhez.

A Magyar Bioetanol Szövetség tájékoztatása szerint, Magyarországon már több mint 300 helyen lehetséges bioetanolt tankolni, ezért bárkinek lehetősége van nagyobb teljesítmény mellett, kevesebb károsanyag-kibocsátással közlekedni.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek