2022. 12. 9. péntek

Natália
1 EUR 418 HUF
1 GBP 486 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Salzburgban rendezik az Autós Gyorsasági Országos Bajnokság IX-X. futamát

Salzburgban rendezik az Autós Gyorsasági Országos Bajnokság IX-X. futamát

Év elejétől kizárólag környezetbarát üzemanyaggal hajtott versenyautók indulnak a Genex Suzuki Bio Kupában. Az E85 névre keresztelt bioetanol káros anyag-kibocsátása csupán 10%-a a benzinének, továbbá a 105-ös oktánszám megnöveli az autók teljesítményét is. Egy elektronika segítségével bármely autó képes bioetanol és hagyományos üzemanyaggal egyaránt kifogástalanul működni. Az idei Autós Gyorsasági Országos Bajnokság első két futamán mutatkozott be a Suzuki Genex Bio Kupa, mint az egyetlen olyan márkakupa-sorozat hazánkban és Európában, amely kizárólag környezetbarát üzemanyaggal hajtott versenyautókat állít csatasorba. Tavasz óta négy versenyhétvégén, nyolc futamon és számos edzésen van túl az E85-ös mezőny. A versenyzők meg vannak elégedve autóik teljesítményével, hiszen a 105-ös oktánszámú üzemanyaggal hajtott versenyautók nagyobb teljesítményre képesek.

A magyar mezőny csatáit ezúttal szeptember 24-e és 26-a között lesz alkalom megtekinteni Ausztriában, a Salzburgringen. A Duna Autó Autós Gyorsasági Országos Bajnokság IX. és X. futamát a Gáspár-Pack Kupa fémjelzi, amely ezúttal külföldön mutatkozik be a nemzetközi közönségnek. Szintén ezen a hétvégén rendezik a Közép-Európa Zóna Trófea soron következő futamait, illetve a BMW 325i Challenge és a Mini Challenge versenyeit is. A Mini Challenge keretein belül Ralf Schumacher felesége, a híres németországi topmodell, Cora Schumacher fog rajthoz állni.

A Suzuki Genex Bio Kupa teljes mezőnye Suzuki Swift 1,3-as autókból áll, amelyeknek futóműveit alakították át versenypályára alkalmasnak, illetve az utastereket bukócsövekkel tették biztonságossá. Az autókba szerelt elektronika teszi lehetővé, hogy bioetanollal is tökéletesen üzemeljenek, versenykörülmények között is. Ez azt jelenti, hogy 30-40.000 forint ráfordítással (ennyibe kerül az a könnyen beszerezhető elektronika -bioetanol átalakító-, amelynek segítségével E85-ös üzemanyag is tölthető az autóba) bárki alkalmassá teheti bioetanol befogadására autóját.

Burkus Egon, a Genex Suzuki Bio Kupa főszervezője elmondta: „Hamarosan áttörés várható az üzemanyag piacon, hiszen egyre többen ismerik meg és használják a bioetanol üzemanyagokat. Az autók teljesítménye nő a bioetanol használatakor, ám vannak olyan típusok, amelyek 15-20%-kal több üzemanyagot fogyasztanak az E85-ből. Az új üzemanyag ára kb. 100 Ft-tal olcsóbb a benzin kiskereskedelmi áránál, így a többletfogyasztást is beleszámítva, jóval költséghatékonyabban autózhatunk a környezetvédelem jegyében.”

Magyarország Európa első számú bioetanol gyártója, miközben a bioetanol elkészítéséhez felhasználható kukorica mennyiségnek megközelítőleg egy ötödét használja fel. Az autóipar mellett, a bioetanol, biogáz és hasonló megújuló energiaforrásokkal működő erőművek további teret adnak az iparág fejlődéséhez.

A Magyar Bioetanol Szövetség tájékoztatása szerint, Magyarországon már több mint 300 helyen lehetséges bioetanolt tankolni, ezért bárkinek lehetősége van nagyobb teljesítmény mellett, kevesebb káros anyag-kibocsátással közlekedni.

A hazai gyorsasági autóversenyzés másik újdonsága, hogy a versenyeken való részvétel alsó korhatárát 12 évre csökkentették, ezért egyre több fiatal pilóta fedezi fel a bajnokságot. Idén csak a Suzukisok között négy olyan versenyző is megtalálható, akik koruknál fogva máshol nem indulhatnának. A bajnokságot vezető ifj. Ficza Ferenc csak 14 éves, illetve a kis túraautó mezőnyben induló Nagy Norbi most 15 éves. Ezek a fiatal tehetségek elkallódnának, ha más európai országban versenyeznének, mert miután kinőtték magukat a gokartozásból, legalább 4 évet kellene várniuk ahhoz, hogy újra versenypályára léphessenek.

Az utolsó versenyhétvégén újabb versenyzők csatlakoznak a kupasorozathoz. Az RCM-nél Elekfy Witold ül autóba egy év kihagyás után, míg a Proex Motorsport színeiben Szabolcs Róbert fogja kipróbálni magát az egyforma teljesítményű Suzukik között.

Az idény utolsó két futama fog dönteni a bajnokság végeredményéről, hiszen az első helyen álló ifj. Ficza Ferencet minimális pontkülönbséggel követi Bárkovics Zoltán, így az osztrák pályán kivételes küzdelem várható kettejük között.

A formaautók bajnoksági állását tekintve, Tukora Istvánnak egyetlen pontra van szüksége a bajnoki cím megszerzéséhez, miközben a második helyen Chanoch Nissany és Eszenyi László áll pont-azonossággal, ezért az OB leggyorsabb versenyautói között, a második helyért fog látványos harcot vívni a két tapasztalt pilóta.

 

További képek a galériában

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Rablás egy üveg borért
A rendőrök rövid idő alatt azonosították, majd elfogták azt a férfit, ki betört egy 86 éves szendrői idős emberhez. Rablás bűntett elkövetésének me…