2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Jól választottál kutyatápot? Intő jelek, melyekre érdemes odafigyelni

Jól választottál kutyatápot? Intő jelek, melyekre érdemes odafigyelni

A kutyatulajdonosok számára az egyik legnagyobb fejtörést a megfelelő eledel kiválasztása jelenti. Hiszen minden gazdi a legjobbat szeretné kedvencének, ezért olyan tápot keres, amely minőségi összetevőkből áll, nem tartalmaz mesterséges adalékokat, a kutyus korának és méretének megfelelő, emellett a pénztárcát sem terheli meg.

A kínálat hatalmas, a döntés pedig nem könnyű, így semmi kivetnivaló sincs azon, ha elsőre nem sikerül megtalálni a tökéletest. Hiszen előfordulhat, hogy hiába felel meg az eledel minden kritériumnak, a kutyának mégsem ízlik. Ez esetben nincs mit tenni, tovább kell próbálkozni.

Vannak azonban olyan tünetek, amelyek arra utalnak, hogy az eb étrendjével még sincs minden rendben. Ezek figyelmeztető jelzések, melyeket egy gondos gazdi rögtön észrevesz kedvencén. A sokáig fennálló vagy súlyos problémák esetén természetesen azonnal irány az orvos, ám ha a következők valamelyikét tapasztalod kutyusodon, legelőször érdemes áttérni egy másik fajta kutyaeledelre.

Súlyproblémák

Ha az eb túlságosan sovány vagy épp ellenkezőleg, inkább kövér, azt semmiképp sem szabad félvállról venni. Sajnos léteznek olyan eledelek, amelyek ugyan magas energiatartalmúak, a benne lévő anyagokat azonban az állat szervezete nem tudja hasznosítani. Ennek az egyik tipikus jele, hogy bár a kutya mindig tisztára nyalja még a tálját is, mégis kilátszanak a bordái. Egy minőségi eledel azonban hasznos összetevőket tartalmaz, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy kedvenced súlya ideális legyen.

Viszont ennek az ellenkezője is előfordulhat, amikor a kutya túlsúlyos lesz. Ilyenkor érdemes sokkal több mozgásra ösztönözni, emellett olyan tápra váltani, ami mérsékelt szénhidrát- és zsírtartalommal rendelkezik, emellett gyümölcsöket és gyógynövényeket is tartalmaz, mint például a Happy Dog eledelek, amelyeket megvásárolhatsz a Kutyakajas.hu Webáruházból.

Bőr- és szőrproblémák

Aggodalomra ad okot, ha a kutyus szőre fakó, a kelleténél jobban hullik, esetleg a bőrén kiütések jelennek meg, vagy sokat vakarózik. A hiba oka itt is lehet az étrend, például a túlságosan egyoldalú táplálkozás, az allergia, a túlzott fehérjebevitel vagy a fontos zsírsavak hiánya.

Ilyenkor is érdemes megreformálni az eb étkezését, és egy más típusú, jobb minőségű eledellel próbálkozni. Ha viszont pár hét alatt sem történik látványos javulás, akkor érdemes felkeresni az állatorvost, hiszen előfordulhat, hogy valamilyen szervi ok áll a háttérben.

Emésztési problémák

Egy felelősségteljes gazdi elég sokszor találkozik a kutyája végtermékével, amikor az udvarból vagy a séta során összeszedi azt. Ezért egyből észreveszi, ha valami nem stimmel az állat emésztésével. Az idősebb kutyáknál normális, ha érzékeny a gyomruk, de fiatalabb példányoknál is előfordulhat. Az extra könnyen emészthető eledelek segíthetnek megoldani a problémát. /X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek