2024. 05. 7. kedd

Gizella
1 EUR 389 HUF
1 GBP 453 HUF

Fenntarthatóság a szintetikus biológia szemszögéből

A fenntarthatóság megteremtése napjaink egyik legfontosabb feladata, legyen szó magánszemélyekről, cégekről vagy iparágakról. A textilgyártás ökológiailag legszennyezőbb részére, a festésre eddig nem találtak alternatívát. Talán ez a közeljövőben változhat!

Minden területen lépni kell a fenntarthatóság felé!

Egyre többen hajlandóak akár áldozatokra is azért, hogy fenntarthatóbban éljék a mindennapjaikat. Ugyanakkor nagyobb léptékben is gondolkodnunk kell, nehogy késő legyen!

Hazánkban is vannak olyan cégek és cégcsoportok, akik tudnak segíteni a vállalatoknak a fenntarthatóság felé való elmozdulásban. Kiváló példa erre az EnergyHub energetikai szakreferenseinek munkája. Segítenek felmérni a cégek aktuális állapotát, továbbá olyan beruházások megtervezését és kivitelezését támogatják, melyek csökkenő energiafelhasználást eredményeznek.

Ennél még eggyel nagyobb szint az, amikor már iparági szintű megoldásokban gondolkodunk. Nagyszerű példa erre a szintetikus biológia, mely a textilipar jövőjét változtathatja meg.

Merész projekt a textilgyártás legszennyezőbb része ellen

A festés a textilgyártás ökológiailag legszennyezőbb része. A zimbabwei születésű Natsai Audrey Chieza ezen a területen végez kutatásokat, közvetlen a selyemre növeszt pigmentmolekulákat termelő baktériumokat. A jövő anyagaival kísérletezik, a szintetikus biológia eszköztárát segítségül hívva. A célja a divatipar megreformálása a festéssel járó környezetszennyezés csökkentésével.

A cél a fenntartható textilgyártás felé való elmozdulás

Ez az iparág döntően a fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodik, az előállítás során használt vegyi anyagok is jellemzően kőolajalapúak. Ez fenntarthatatlan az erőforrásokat figyelembe véve éppúgy, mint a klímamódosító káros hatását tekintve. Változásra van szükség!

Be kell vonni a megújuló erőforrásokat, melyek segíthetik a gyártás során felmerülő vízigény csökkentését. Chieza szerint a megoldást, azaz a textilipar fenntarthatóságának megteremtését a biológiai anyagrendszerekre való áttérés jelenti. A természetben adott formában nem létező biológiai rendszerek tervezésével és létrehozásával foglalkozik.

Selyemfestés baktériumok segítségével

Chieza kutatása során egy pigmentmolekulákat termelő baktériummal kísérletezik, mely segítségével színtartó textilszínezék kifejlesztése a cél. Ezzel kívánja kiváltani akár iparági szinten is a kőolajalapú vegyi anyagokat, melyeket az eljárás során használnak.

Ráadásul a vízfelhasználás csökkentése is fontos cél, így fontos megemlíteni a módszerének vízigényét is, mely szintén előremutató. Egy póló megfestéséhez szükséges baktériumnak elég 2 dl víz is.

A Streptomyces coelicolor baktériumtörzset használják, felfedezték az egyedülálló kölcsönhatását a fehérjerostokkal. Az általuk természetesen kiválasztott pigmentekkel színezhetőek a fehérjealapú textilek, mint a hernyóselyem.

Ez lehet az anyagok fenntartható, környezetkímélő színezésének jövője./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek