2024. 02. 22. csütörtök

Gerzson
1 EUR 387 HUF
1 GBP 452 HUF

Hogyan lehet tisztítani a tapétát?

Bármennyire is vigyázunk az otthonunkban lévő falfelületekre, idővel óhatatlanul is előfordul, hogy itt-ott összekoszolódnak. Ha pedig kisgyerekeink vannak, vagy az unokáink érkeznek hozzánk időről-időre látogatóba, biztosan előfordulnak kisebb-nagyobb balesetek.

De ugyanez a helyzet akkor is, ha házi kedvenceink is velünk élnek, akik előszeretettel dörgölőznek a falakhoz. Időnként pedig pont hogy mi magunk okozunk véletlenül bár, de maradandó foltokat.

Menthető a koszos tapéta?

Sokan éppen a felsorolt okok miatt tartanak attól, hogy tapétát válasszanak az otthonukba. Ebben a cikkben igyekszünk bemutatni, hogy hogyan lehet tisztítani ezt az anyagot, s meggyőzni azokat, akik emiatt bizonytalankodtak a kérdésben, hogy bátran dönthetnek a tapétázás mellett.

A Fuchs Dekor Tapéta és Poszter Webáruház akciós tapéta kínálatából ráadásul kifejezetten kedvező áron, mégis magas minőségben szerezhetik be a szívüknek legkedvesebb mintákat.

Ismerkedjünk meg a falradírozással!

Még ha mi vagyunk a legmakulátlanabb emberek is a földkerekségen, néhány könnyen piszkolódó ponton, például a villanykapcsolók mentén még a mi lakásunkban is megjelenik némi kosz előbb vagy utóbb. Nincs ezzel alapvetően semmi probléma, hiszen nem egy kirakatról, hanem az otthonunkról van szó. Viszont belenyugodnunk sem kell a foltokba, hiszen falradírozással segíthetünk a dolgon.

Ha jártunk már régi kastélyokban vagy elegáns nagypolgári otthonokban, láthattuk, hogy a tapétázás nem újkeletű megoldás a belső enteriőr dekorálására, ám azt is pontosan tudjuk, hogy a régebbi időkben is bejárhattak a vadászuraságok ebei a szobákba, hogy fatüzeléssel fűtöttek, s talán a kézmosás sem volt olyan gyakori, mint ahogy azt manapság elvárjuk. Egy szó mint száz, a régi tapéták sem úszhatták meg a szennyeződést. De akkor hogyan őrizhették meg szép állapotukat?

A válasz a falradírozásban rejlik, ugyanis ez a módszer éppolyan régi, mint maga a tapéta, szép, újszerű felületet biztosít, s azok számára, akik ragaszkodnak a minél tisztább környezethez, valószínűleg remek hír, hogy még fertőtlenítő hatással is rendelkezik, sőt, a penész ellen is kiválóan beválik.

Hogyan radírozhatjuk mi is tisztára a tapétáinkat?

Ha szeretnénk, készen is vásárolhatunk falradírt a boltokban, de akár otthon is készíthetünk megfelelő anyagot a feladathoz.

Régen is víz és liszt, valamint réz-szulfát elegyéből állt a radír, amit egyszerűen összeforraltak. Ma ugyanezekből tudjuk elkészíteni, ha szeretnénk. Kell egy zománc vagy acél lábos, 1 l víz, 1 kg liszt, 5 dkg réz-szulfát, illetve mosószert is tehetünk bele a nagyobb hatékonyságért.

A vízbe először a réz-szulfát kerüljön, amit felforralunk, majd fakanállal való állandó kavarás közben tegyük hozzá lassan a lisztet, illetve előtte a mosószert. Keverjük csomómentesre. Ha kihűlt, máris nekiláthatunk, gombócként finoman görgetve a tapéta érintett részein. Még a nehezen eltávolítható szennyeződésektől is megszabadulhatunk ezzel a módszerrel./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem megfelelő orvostechnikai eszközök behozatalát hiúsította meg, ezzel védve a hazai piacot az állampolgárok életé…