2024. 07. 3. szerda

Kornél, Soma
1 EUR 396 HUF
1 GBP 467 HUF

Green Energy Klaszter Borsodban

„Óvjuk közösen a természetet és őrizzük meg együtt unokáinknak!”
( A Green Energy Klaszter mottója )
A környezeti értékeink megóvása mindannyiunk számára jelenünkben is fontos feladat, de különösen fontos akkor, ha tudjuk, azt unokáink, a jövő generációi számára kívánjuk megőrizni.

Mindannyian halottunk már a klímaváltozás várható veszélyeiről, amelyek között megtalálható a tengerszint magasságának emelkedése, a szélsőséges időjárási viszonyok kialakulása ( árvizek, aszályok, tájfunok, hurrikánok ), területek elsivatagosodása, az átlagos hőmérséklet emelkedése, földi növény- és állatfajok kihalása.
A klímaváltozás negatív hatásainak mérséklésére kínálkozó megoldások között szerepel a szén-dioxid kibocsátás minimum 60%-al való csökkentése, a metán kibocsátás minimum 15-20%-al való csökkentése, a dinitrogén-oxidok légkörbe juttatásának 70-80%-al való csökkentése. Fontos tényező a káros következmények enyhítése érdekében az energiatakarékosság és a megújuló energiaforrások hasznosítása is.
Ezen célokat szolgálja az 1997-ben aláírt Kiotói Egyezmény, ami egy, a fejlett országokat tömörítő, nemzetközi egyezmény, amelyben a résztvevő, iparosodott államok kötelezik magukat arra, hogy széndioxid-kibocsátásukat az aláírást követő évtizedben 5,2 százalékkal az 1990-es szint alá szorítják vissza.
Az EU Környezetpolitikájának megfelelően a hulladéklerakókon elhelyezett hulladék szervesanyag-tartalmát 2016-ra Magyarországon is az 1995-ös mennyiség 35 százalékára kell csökkenteni. Ez azt jelenti, hogy ehhez évente mintegy egymillió tonna magas szervesanyag-tartalmú hulladékot kell eltéríteni a hulladéklerakóktól! Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervének legfontosabb feladata azoknak az alapelveknek, cselekvési irányoknak és intézkedéseknek a kijelölése, amelyekkel teljesíthető az Európai Unió által Magyarország számára előírt – megújuló energiaforrások felhasználására vonatkozó 2020-ra érvényes – 13 százalékos célérték. Ugyanakkor a cselekvési tervben a kormány olyan intézkedések foganatosítását vázolja fel, amelyek az Unió által megjelölt célértéknél ambiciózusabb megújuló részarány – 14,65 százalék – elérését is lehetővé teszik.

A „Green Energy Klaszter” ezeknek az előírásoknak a teljesülését igyekszik segíteni, hiszen tevékenységével hozzá kíván járulni a felhasználásra kerülő fosszilis energia mennyiségének csökkentéséhez, az üvegházhatás mérsékléséhez, a természeti-környezeti értékeink megőrzéséhez, a fenntartható fejlődéshez, az önkormányzatok, intézmények, vállalkozások és a lakosság kiadásainak csökkentéséhez, a vidéki térségek fejlesztéséhez,  a mezőgazdaság jövedelemtermelő képességének a fejlesztéséhez. Hozzá kívánunk járulni a helyi vállalkozói-önkormányzati gazdaság fejlesztéséhez, a munkahelyteremtéshez és az ökológiai alapon működő mintatelepülés-, mintatérség-, mintamegye-, mintarégió létrehozásához.

A „Green Energy Klaszter”-nek  jelenleg   10 vállalkozás a  tagja. A vállalkozások összesen  12 hazai fejlesztésű és bejegyzett  magyar szabadalommal illetve 2 iparjog védelmi eljárás alatt lévő találmánnyal rendelkeznek, amelyek jelenleg az újdonság vizsgálati szakaszban vannak.

A Klaszter tagjai által kínált termékek és szolgáltatások között megtalálhatók a Dream Power üzemanyag adalékok, a Vaporline hőszivattyúk, napelemek és napelem rendszerek, napkollektorok, vannak továbbá automatikus üzemű pellet kazánok, bel- és kültéri LED fényforrások, vízfelszín alatti mikro-erőművek. Lehetséges megoldást kínál a szennyvíziszap hasznosításra a LO-KA mega kazán, LO-KA organikus tápanyag előállítása, gumiabroncs hulladékból gumiliszt előállítása, műanyag nyílászárók beépítése, épületek külső hőszigetelése, kutatás-fejlesztési tevékenységek végzése az informatikai és kommunikációs technológiák területén, antibakteriális rendszerek (kerámia és szol) alkalmazása valamint a kombinált erőmű berendezés, főleg szél-, és biogáz energia hasznosítására.
Helyi terveket, elképzeléseket projekttervezési és megvalósítási tanácsadással tudunk segíteni önkormányzatok, társulások, mikro kis- és középvállalkozások részére, ezekhez kapcsolódóan tanulmány- és pályázatírást, forráskutatást és ügyvédi szolgáltatást is nyújtunk.

Mindezekről részletesen olvasható információk a Klaszter www.geklaszter.eu c. honlapján találhatóak. A honlap külön-külön nyújt megoldási javaslatokat az önkormányzati/intézményi, vállalkozói és lakossági ügyfelei részére a környezet védelem, a működési hatékonyság szem előtt tartásával, a megújuló energiaforrások hasznosítására illetve ezzel a működési kiadásaik csökkentésére vonatkozóan.

A Klaszter nem csak termékeket és szolgáltatásokat tud nyújtani, hanem az általa kidolgozott modellek segítségével közvetlenül hozzá tud járulni a településfejlesztéshez és környezetvédelemhez valamint az önkormányzatok és a vállalkozások közti kapcsolatok erősítéshez is. Ezen modellek egyik nagy előnye, hogy bevezetése, alkalmazása új munkahelyek teremtését hosszútávon is biztosítani tudja. Ezen kívül a Klaszter egy olyan egyedülálló rendszert dolgozott ki, aminek a segítségével megoldható a települési önkormányzatok gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos feladatainak ellátása, úgy, hogy az ezzel kapcsolatos kiadások is megoszthatóak – fajlagosan csökkenthetők – az egyes társult önkormányzatok között.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …
„Elf Bar” roadshow
Tavasszal közel nyolcszáz fiatalt szólított meg országjáró körútján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága a NAV Képzési, Egészségüg…