2024. 02. 27. kedd

Edina
1 EUR 390 HUF
1 GBP 456 HUF

Párizsi kongresszus: az Európai Zöld Párt teljes jogú tagja lett az LMP

Az Európai Zöld Párt (EGP) párizsi kongresszusán a küldöttek ellenszavazat és tartózkodás nélkül döntöttek úgy, hogy az EGP teljes jogú tagjai közé veszi fel az LMP-t. Philippe Lamberts, az EGP társelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a Lehet Más a Politika nem csak a kelet-közép-európai régióban játszik fontos szerepet a zöld mozgalmak, pártok megerősítésében; sikere a többi európai zöld párt számára is lelkesítő példa.

Mind Rebecca Harms, a zöldek Európai Parlamenti frakciójának vezetője, mind Eva Joly, a francia zöldek elnökjelöltje aggodalommal nyilatkozott a magyarországi demokrácia és gazdaság helyzetéről. Beszédeikben hangsúlyozták: egyedül az LMP jelenti a demokratikus változás esélyét.

A kongresszus elfogadta a „Párizsi Nyilatkozatot”, amelyben a súlyosbodó európai gazdasági, szociális és politikai válságra közös megoldást követelnek. A kiutat csupán egy szorosabban együttműködő és demokratikusabb Európai Unió, többek között a pénzügyi rendszerek újraszabályozása jelenti. Ezért a zöldek az uniós alapszerződés megváltoztatását kezdeményezik. Az európai pártcsaládok közül egyedül a zöldeknek van közös javaslata a válság megoldására.

Az LMP megalakulása óta intenzíven együttműködik az EGP-vel és fontosnak tartja a régióban a zöld mozgalmak megerősítését. A párizsi kongresszuson arról is döntés született, hogy a visegrádi zöld pártok szorosabban fognak együttműködni az Európai Zöld Párt keretein belül.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek